Archief PSH/Zandgat KNSB

KNSB speelronde 8: PSH/Zandgat 1- Mid-Fryslan 1 5.5-2.5

Op zaterdag 13 april speelde PSH/Zandgat 1 de voorlaatste wedstrijd tegen het al vrijwel gedegradeerde Mid-Fryslan. Voor PSH/Zandgat stond er niets meer op het spel, er zijn geen titelkansen en ook is er geen degradatienood. Op het forum zijn er een aantal partijen binnen gekomen.

In volgorde van binnenkomst:

Thale speelde op bord 8 met wit tegen een tegenstander met een niet waardige KNSB-rating. Dat is te zien aan de partij. Na een Hollandse opening staat wit op zet 14 al meer dan prettig, zwart heeft al een aantal zwakke punten waar wit snel gebruik van maakt. Op zet 17 staat wit al twee gezonde pionnen voor. Na nog wat tactische zetten geeft wit zelfs mat op zet 24.

Peter speelde op bord 1 met zwart en meldt het volgende. Mijn tegenstander speelde met wit een vogel-opening, die wegvloog naar een soort Grunfeld waarin wit f4 had gespeeld. De stelling na de opening was dus een vreemde eend in de bijt. Ik had mooie compensatie voor de pion en kreeg voordeel. Dit speelde ik niet echt nauwkeurig uit, maar het was voldoende voor de winst. Gelukkig telt uiteindelijk het punt! Aanvulling webmaster: Peter heeft de gehele partij een gezonde structuur en dwingt wits koning te gaan wandelen. Peter wikkelt uiteindelijk af naar een eindspel met een gezonde pion meer en wint.

Rienk met zwart op bord 5 komt met licht voordeel uit de opening en kan in het middenspel een tactische variant aangaan die uiteindelijk pionwinst oplevert. Er volgt een eindspel van T+L+5p voor wit en T+P+6p voor zwart, 25 zetten later leidt dit tot winst.

Johanan met wit op bord 2 krijgt ook al Hollands tegen zich. De partij naspelend is wit voortdurend op zoek naar trucjes en materiaal winst, wit krijgt twee dubbelpionnen en zwart staat gedrukt zonder speelruimte. Wit kan met de zet d5 het centrum open breken en binnen vallen en wint op zet 29 een vol stuk.

Daarmee vier zeges binnen, ook Olaf won. Er was een remise voor Wiebe en verlies voor Erwin en invaller Sander.

In de laatste speelronde wacht de uitwedstrijd tegen Sissa 1, één van eminent belang voor Sissa. Sissa 1 staat na de onverwachte nederlaag van Philidor 2 alleen aan kop met twee punten meer en veel minder bordpunten minder dan de nummers 2 en 3. In de laatste ronde dus Sissa 1-PSH/Zandgat 1, maar ook de nummers 2 en 3 Philidor 2-Spassky’s tegen elkaar. Bij winst of een gelijkspel is Sissa 1 kampioen, bij een nederlaag moet Sissa 1 hopen op een gelijkspel tussen de nummers 2 en 3. Daarmee speelt PSH/Zandgat wederom in een kampioenswedstrijd, op 05 april j.l. werd in de Nosbo Sissa 2 al kampioen na een gelijkspel tegen PSH/Zandgat 1.

 


KNSB speelronde 7: Assen 2-PSH/Zandgat 1 3-5

Ondanks dat we verzwakt waren door de afwezigheid van Johanan en Johan (en Vincent) boekten we een redelijk eenvoudige overwinning op Assen 2. Een mooie vierde plek is ons deel nu.

We begonnen echter niet goed: Bernard beging in de opening een onnauwkeurigheid door een pion niet te slaan waar dat achteraf beter wel had gemoeten. Hij ging er vervolgens vrij kansloos van af. Erwin H. had echter al een kwal gewonnen, Peter had zijn tegenstander tot passiviteit gedwongen en Olaf stond prettig. Niks aan de hand dus, zeker toen Thale een stuk cadeau kreeg.

In de tijdnoodfase had Olaf een 2e pion veroverd en een mooie aanvalsstelling erbij gekregen. Een paar zetten later had zwart genoeg gezien. Invaller Erwin R. deed het prima en kwam met minimaal een gelijke stelling uit de opening. In de eindfase ging het echter toch nog mis en was er een zure nederlaag.

Rienk had echter de verwikkelingen in het centrum tot zijn voordeel gemaakt en had een gedekte vrijpion op e6 gekregen. Zwart probeerde het nog even door er een stuk op te offeren maar Rienk tikte het gedecideerd uit. Opnieuw een gelijke stand dus. Op de overgebleven borden stonden we echter minimaal gelijk of beter.

Erwin H. stond nog steeds echter weliswaar een kwal voor, de stelling was ook helemaal dichtgeschoven. Hij berustte maar in remise. Ook Wiebe kwam remise overeen in een toreneindspel.

Zo bleven Peter en Thale als laatste strijders over. Beiden stonden beter tot gewonnen. Peter was door nauwkeurig manoeuvreren achter de zwarte linies gekomen. Grote problemen dienden zich aan en daar viel weinig meer tegen te beginnen. Zwart had genoeg gezien. Thale had ondertussen een kwaliteit erbij veroverd, maar gaf vervolgens direct maar weer een stuk terug (ipv mat in 10). Het overgebleven eindspel met een kwal meer was echter alsnog eenvoudig gewonnen en zo konden met een mooie overwinning huiswaarts.

 


KNSB 3A: PSH/Zandgat 1-Philidor 1847 2 3.5-4.5

In afwachting van een verslag van de onzen, hier een verwijzing naar een meer dan lezerswaardig verslag van de koploper: Verslag Philidor

 


KNSB 3A: Schaakwoude - PSH/Zandgat 1 3-5

Voor de 3e keer in ruim een half jaar (en de 5e a 6e keer in iets langere tijd) konden we afreizen naar Damwoude voor een potje schaak. Toch opvallend dat we nooit eens thuis spelen tegen Schaakwoude. Deze keer echter niet bij de inmiddels vertrouwde ijsbaan, maar in een bijgebouwtje van de kerk. Ook een prima plek om te zijn. Op papier en in de praktijk zijn we vaak redelijk gewaagd aan elkaar, deze keer waren we echter niet op ons sterkst op komen dagen.

Peter kwam erg fijn uit de opening: stukken lekker actief terwijl zwart zat met een achtergebleven e6-pion en een niet gerocheerde koning. Toen e6 niet meer te houden bleek stortte alles in bij zwart en was het punt binnen.

Wiebe haalde weer eens een gambiet van stal dat hij wel vaker toepast. In eerste instantie was ik niet heel overtuigd van het succes van zijn openingskeuze maar gedurende het middenspel werd ik wat geruster: die pionnenstructuur van wit was niet best. Remise uiteindelijk.

Erwin H. wist een regelmatige overwinning te boeken. Wist al snel een pion door te schuiven naar d6 en even was de vraag of die pion nou sterk of zwak was. Zwart koos echter voor een verkeerde aanpak en toen bleek die pion vooral sterk. Erwin won materiaal, mocht erna steeds iets meer erbij snoepen en kwam geen moment meer in gevaar.

Bernard kroop door het oog van de naald. Aan het begin van het middenspel waren er wat mindere zetten waardoor wit (groot) voordeel kreeg. Wit wist echter de weg naar de winst niet te vinden, mogelijk ook omdat Bernard wel steeds actief op zoek was naar tegenspel. Uiteindelijk werd berust in remise.

Rienk boekte een fijne overwinning. Na een lange voorbereidingsperiode ging uiteindelijk de c-lijn open. Dit was echter vooral in het voordeel van wit (Rienk). Hij kan het initiatief grijpen, een pion doorschuiven naar c6, een tweede front openen op de koningsvleugel en toen was het snel bekeken.

Thale moest het even nauwkeurig spelen in de opening om niet in grote problemen te komen. Dit was Thale echter wel toevertrouwd. Nadat hij uiteindelijk wist te rocheren was er niks meer aan de hand. Alles werd geruild en remise het logische vervolg.

Olaf wist er, zoals wel vaker, een ingewikkelde stelling van te maken met wederzijdse kansen / problemen. Beiden spelers verbruikten veel tijd. Gezien de stellingen bij de teamgenoten vond Olaf remise wel prima om het niet per ongeluk fout te doen in de opkomende tijdnood.

Invaller Erwin R. speelde nu eens geen gelukkige partij. Al vaak viel hij verdienstelijk in, nu even niet. Met mindere zetten op zet 5, 6 en 8 is het vragen om problemen. Wit mocht in alle rust de aanval voorbereiden terwijl zwart niks kon beginnen. De afloop stond al snel vast, hooguit hoe en hoe laat zou het klaar zijn.

Uiteindelijk dus een fijne 5 - 3 overwinning. Wordt vervolgd in februari (pas).

 


Eerste team PSH/Zandgat wint nipt van Haren/Oostermoer

Op zaterdag 24 november jl. stond alweer de 4e ronde van de KNSB-competitie op het programma. Na de nederlaag tegen de Spassky’s in de vorige ronde stond nu de derby tegen Haren/Oostermoer voor de deur. Nadat de opstelling bekend werd gemaakt konden we direct zien dat onze tegenstander behoorlijk verzwakt aan het bord verscheen. Goede reden om deze wedstrijd te winnen om niet in degradatienood te komen na 4 wedstrijden.

De score werd geopend door Johan. Hij speelde op bord 4 met wit tegen Tomas Hiemstra en kreeg snel het loperpaar. Zwart ging ten aanval op de witte koning. Nadat de aanval niet doorsloeg kwam wit beter in het spel en maakte zwart een paar behoorlijke fouten. De vrije h-pion besliste de partij (1-0).

Erwin speelde op bord 3 met zwart tegen Andreas Tasma en kwam in het middenspel heel goed te staan, omdat hij beter manoeuvreerde dan zijn tegenstander. In opkomende tijdnood zag zwart geen winstplan en koos eieren voor zijn geld. Remise (1½-½).

Peter speelde met zwart op bord 1 tegen Vincent Valens en dat werd een boeiende remise waarin beide partijen weinig voordeel konden behalen (2-1).

Deze wedstrijd had Vincent in zijn agenda aangekruist om te willen spelen. Dat kwam goed uit want Johanan kon deze keer niet. Hij speelde met zwart op bord 5 tegen Joris Spanjer en had weinig voordeel behaald. In het middenspel won zwart de partij door middel van een schaakje op b1 (3-1).

Wiebe speelde op bord 2 met wit tegen Paulo Valiente en nam te veel risico’s. Nadat de witte vrijpion op c7 onschadelijk was gemaakt speelde zwart de partij keurig uit (3-2).

Olaf speelde op bord 7 met zwart tegen Carla Graafland en kwam goed uit de opening en in het middenspel won hij een kwaliteit op c2. Dit voordeel gaf hij niet meer weg (4-2).

Na de tijdcontrole waren er dus nog twee partijen bezig. Uit deze partijen moesten we nog een ½ punt scoren om de wedstrijd te winnen. Sander speelde op bord 8 met wit tegen Tim Bredek en had een veel belovend middenspel. Na een beroerde torenzet kwam zwart binnen op de 2e rij en won zwart de partij (4-3).

Als laatste was Bernard bezig. Hij speelde met wit op bord 6 tegen Mario van der Raad, een ogenschijnlijke partij met wisselde kansen. In het middenspel stond zwart beter, maar wist dit geen overtuigend vervolg te geven. In de eindstelling stond wit beter, maar Bernard nam het remise-voorstel van zwart aan vanwege de einduitslag.

Eindstand 4½-3½. Hierdoor staan we op een keurige 5e plaats. De volgende wedstrijd is op zaterdag 15 december a.s. Dan is in Damwoude Schaakwoude onze tegenstander. 

 

Spassky's-PSH/Zandgat 1 4.5-3.5

Geen verslag.

 

Hoogeveen 1-PSH/Zandgat 1 5.5-2.5

Op zaterdag 6 oktober jl. stond alweer de tweede KNSB-competitie wedstrijd op het programma voor PSH/Zandgat. Na de overwinning op Staunton in de eerste ronde gingen de spelers met frisse moed naar Hoogeveen. Na wat oponthoud op de A28 vanwege wegwerkzaamheden kon de wedstrijd rond 13.00 uur beginnen.

Het heerlijke nazomerweer in Hoogeveen konden de spelers van PSH/Zandgat niet inspireren. Als eerste was Johanan klaar. Hij speelde met zwart op bord 2 tegen Marten Berghuis en kwam al snel minder te staan. Na een wit stukoffer dacht zwart met een tussenzet hier voordelig uit te komen. Helaas had Johanan een mat over het hoofd gezien. Hierna won wit gemakkelijk (1-0).

Op bord 6 speelde Johan met zwart tegen Willem Boontje. De partij kwam rustig op gang en rond de 20ste had zwart een hele mooie aanval opgezet tegen de witte koning. Iedereen dacht dat er materiaalwinst in zat voor zwart, maar ook de computer geeft helaas geen voordeel. Daarna verdedigde Johan niet goed, kwam in tijdnood en ging op de 31ste zet in een verloren stelling door de vlag (2-0).

Erwin Heijnen speelde op bord 4 met zwart tegen Christiaan Mol. In het middenspel stond zwart heel erg goed, maar in de wederzijdse tijdnood ging het helemaal mis voor Erwin. Hij blunderde een stuk weg en even later gaf hij op (3-0).

Bernard speelde op bord 8 met zwart tegen Leo Spaans. Zwart kwam vrij snel comfortabel te staan door het doorgeschoven witte centrum op te blazen. Zwart stond een pion voor en even later werd er ook nog een kwaliteit cadeau gedaan. Daarna schoof Bernard de partij vakkundig uit (3-1).

Olaf speelde met wit op bord 7 tegen Edwin de Jonge en kwam heel mooi te staan met de opstoot f4-f5. Zwart rokeerde lang en ook in deze partij werd de wederzijdse tijdnood beter gespeeld door de speler van Hoogeveen. Olaf verloor een paard en zwart wikkelde af waarna even later wit opgaf (4-1).

Rienk speelde met wit op bord 5 tegen de jarige Marc Snuverink en gaf geen cadeautjes weg. Wit had het loperpaar en ruimtevoordeel. Nadat zwart een pion weggaf en zijn paard op h8 belandde won wit een tweede pion. Een paar zetten later gaf zwart het op (4-2).

Op bord 3 speelde Wiebe met wit tegen Herman Voss. Nadat beide koningen tegengesteld waren gerokeerd kon het aanvallen beginnen. De stukoffers en schijnoffers vlogen elkaar om de oren. In de tijdnoodfase werd er door beide spelers kansen gemist op de winst. Toen de kruitdampen waren opgetrokken kon zwart afwikkelen naar een remise-eindspel. Hierdoor stelde Herman de winst voor Hoogeveen veilig (4½-2½).

Als laatste was Peter Riksten bezig met wit op bord 1 tegen Andries Mellema. Na 9 zetten bood zwart al remise aan, maar Peter speelde door. Het was nog maar 14.00 uur en er kon nog van alles gebeuren. Peter offerde een pion in het middenspel en kreeg daarvoor mooie aanvalskansen. Op zet 31 mist wit een kans op groot voordeel. Daarna had zwart de partij onder controle en gaf dit voordeel niet meer weg.

Eindstand 5½-2½. Door deze nederlaag staan we op de 6de plaats. De volgende wedstrijd is op zaterdag 3 november a.s. uit tegen de Spassky’s.


Hoogeveen-PSH/Zandgat 5½-2½
Andries Mellema(2120)-Peter Riksten(2149) 1-0
Marten Berghuis(2020)-JohananHavinga(2015) 1-0
Herman Voss(1904)-Wiebe Wielenga(1971) ½-½
Christiaan Mol(1885)-Erwin Heijnen(2022) 1-0
Marc Snuverink(1828)-Rienk Hoogeveen(1939) 0-1
Willem Boontje(1812)-Johan Scharft(1981) 1-0
Edwin de Jonge(1683)-Olaf Cliteur(1883) 1-0
Leo Spaans(1688)-Bernard Bontjer(1884) 0-1


PSH/Zandgat 1-Staunton 1 4.5-3.5

Op zaterdag 15 september jl. stond de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen op het programma. Na een zomerstop van ruim vier maanden mochten we weer aan de slag. Dit seizoen spelen we in de 3e klasse A met veel NOSBO-teams en een paar Friese teams.

De eerste ronde werden we gekoppeld aan Staunton. De aanloop naar deze wedstrijd was niet ideaal. Vrijdagavond kwam onze voorzitter er achter dat hij de zaal van wijkcentrum De Kern niet had gereserveerd voor zaterdag. Na snel handelen en sportief opstellen van Staunton konden we onze ‘thuiswedstrijd’ in het Denksportcentrum houden.

Ten opzichte van vorig seizoen zijn er wel een paar wijzigingen in het team nl. Olaf is nu een basisspeler geworden en Erwin Heijnen is ook toegevoegd aan het team. Om klokslag 13.00 uur kon de wedstrijd beginnen en was het seizoen begonnen. Op bord 6 speelde onze nieuweling Erwin Heijnen met wit tegen Edwin Zuiderweg. Volgens Erwin had hij een makkelijk middag en in het middenspel had hij volledige controle over de witte velden. Zwart bezweek onder de druk en materiaalverlies was niet te voorkomen. Goed begin voor Erwin!! (1-0)

Olaf speelde op bord 7 met zwart tegen Hans Polee en het evenwicht in deze partij is nooit verstoord geweest (1½-½)

Onze teamcaptain Wiebe Wielenga speelde met zwart tegen Bruno Jelic een groot gedeelte van de partij uitstekend. In de wandelgangen hadden veel PSH/Zandgatmers het punt al aan Wiebe gegeven. Zwart overzag een penning op zijn loper en daarmee verloor zwart een stuk. Dit was voor het team een enorme domper (1½-1½).

Op bord 4 speelde Johan Scharft met wit tegen Erwin van Pelt. Wit stond beter in het middenspel, maar na een paar onnauwkeurige zetten vervlakte de stelling en voor de tijdcontrole werd de vrede getekend (2-2).

Thale speelde op bord 8 met wit tegen Piet Mulder. In het middenspel offerde wit een kwaliteit en kreeg daarvoor even later 2 pionnen. In de tijdnoodfase verdedigde zwart niet goed waardoor er een lopereindspel op het bord kwam. Thale wikkelde verkeerd af en tot ieders verbazing stond er een theoretische remise-stelling op het bord van randpion en verkeerde loper (2½-2½).

Op bord 2 speelde Johanan Havinga met wit tegen John Riksten. Na veel theorie-zetten kwam er een boeiend middenspel op het bord waarin wit een kwaliteit wist te winnen, Dit voordeel gaf Johanan niet meer uit handen (3½-2½).

Rienk Hoogeveen speelde met zwart tegen Yeb Blom op bord 5. Al snel werden hier veel stukken geruild en stonden de zwarte stukken net iets beter dan de witte. Na de tijdcontrole leek het dan wit voordeel had, maar Rienk gaf op het juiste moment eeuwig schaak met toren, paard en vrijpion (4-3).

Als laatste was onze kopman bezig. Peter Riksten speelde met zwart tegen Jonas Hilwerda. In de opening had zwart een pion geofferd, maar zag deze pion niet meer terug. Wat daarna ontstond was een heel erg boeiend middenspel met veel manoeuvres. Na de tijdcontrole had zwart voldoende compensatie voor de pion en op het einde van de partij kan zwart zijn pion terug winnen, maar vanwege de stand in de wedstrijd werd remise overeen gekomen. Eindstand 4½-3½. Een uitstekend begin van de competitie. De volgende wedstrijd is op zaterdag 6 oktober a.s. Dan is Hoogeveen de tegenstander.


PSH/Zandgat-Staunton 4½-3½
Peter Riksten(2149)-Jonas Hilwerda(2164) ½-½
Johanan Havinga(20150-John Riksten(2069) 1-0
Wiebe Wielenga(1971)-Bruno Jelic(2060) 0-1
Johan Scharft(1981)-Erwin van Pelt(1944) ½-½
Rienk Hoogeveen(1939)-Yeb Blom(1930) ½-½
Erwin Heijnen(2022)-Edwin Zuiderweg(1925) 1-0
Olaf Cliteur(1883)-Hans Polee(1922) ½-½
Thale Hadderingh(1788)-Piet Mulder(1880) ½-½

 

PSH/Zandgat 1 speelde het seizoen 2017/2018 in de KNSB derde klasse B

PSH/Zandgat verliest laatste wedstrijd

Na de 8ste ronde waren wij ook eindelijk veilig, Schaakwoude was dat al veel eerder maar kon ook al niet meer promoveren; kortom een wedstrijd waar behalve persoonlijk succes niks meer op het spel stond. Bovendien was het eigenlijk veel te mooi weer om te schaken. De vorige keer dat we er waren was er het er bij een lentezonnetje al warm binnen, nu was het zomers weer. Alles bij mekaar niet echt een setting om er eens goed voor te gaan zitten.

Om half 11 het telefoontje van Vincent: gezien de situatie thuis ziet hij liever af van de reis naar Damwoude. Gezien het belang van de wedstrijd nemen we de eerste 0 voor lief.

Bernard verwachtte wit, maar kreeg zwart. Niet dat het de voorbereiding enorm verstoorde, die was er niet namelijk. De score met zwart was dit seizoen om te huilen en die werd er niet beter op. Al snel na de opening werd de verkeerde afwikkeling gekozen en de problemen werden onoverkomelijk. Afgelopen 2 rondes werd blijven rommelen nog beloond, deze keer niet.

Wiebe kon ook al vrij snel genieten van het weer maar wel met een overwinning op zak. Na de opening en wat kleine schermutselingen dacht Wiebe het winnende plan te hebben gevonden. Dit pakte hij enthousiast aan en miste de fraaie weerlegging van zijn aanpak. T leek erop dat zijn tegenstander de aanval over zou overnemen maar nu werd hij te enthousiast en ging pardoes mat op de onderste rij.

De overigen maakten er wel een serieuze schaakmiddag van; lange tijd was de afloop nog onduidelijk. Thale kwam probleemloos uit de opening. Een complex middenspel ontstond met alles nog op het bord. Niks aan de hand totdat Thale zo maar een cruciale pion weggaf. De stelling stortte in en niet veel later de overgave.

Rienk kwam met ruimtevoordeel uit de opening maar zijn tegenstander verdedigde nauwkeurig. Rienk kon weinig uitrichten. Plots was er tot Rienks verbazing de remiseclaim op basis van drie keer dezelfde stelling. Dit bleek te kloppen.

Vrijwel gelijktijdig kwam Johanan ook remise overeen. Na een enorme onnauwkeurigheid in de opening die niet werd afgestraft ging de partij gelijk op. Johanan verloor echter ergens een pion en leek even een lastig eindspel te hebben. Zijn tegenstander koos echter niet voor de lastigste voortzetting zodat remise alsnog vrij eenvoudig te bereiken was.

Nog twee die-hards: Peter en Olaf. Eerst Olaf, die had een prettige stelling na de opening maar ook lastig om vooruitgang te boeken. Tijdens de tijdnoodfase nog steeds ingewikkeld met allerlei penningen en aftrekschaakjes. Na die fase stond Olaf echter wel materiaal achter en nog steeds gedonder met penningen. Dit was helaas niet meer te houden. Peter leek fijn uit de opening te komen maar er waren maar weinig aanknopingspunten. Langzaamaan wist zijn tegenstander zijn stukken te verbeteren, met name over de witte velden. Net op het moment dat we ons serieus zorgen gingen maken over de stelling van Peter zag zijn tegenstander een aftrekschaak over het hoofd en werd de dame buit gemaakt.

Slechts 4 matchpunten dit seizoen, vaak net aan de verkeerde kant van de streep maar wel handhaving. Met name Thale, Vincent en Bernard zullen meer van dit seizoen hebben verwacht. Daar staan de fraaie resultaten van Rienk en met name Peter (7 uit 9 met een TPR van 2240) tegenover. Volgend seizoen allemaal maar zo'n score!

 

PSH/Zandgat wint degradatietopper

D-day op zaterdag 07 april, alles of niets, erop of eronder….zo maar een aantal termen voorafgaande aan de wedstrijd PSH/Zandgat 1-Philidor 1847 3. De opdracht vooraf eigenlijk wel duidelijk, de winnaar gaat zich zeer waarschijnlijk handhaven en de verliezer kan zich gaan opmaken voor de nieuw te vormen vierde klasse van de KNSB.

Vooraf bij ons bekend dat Rienk niet aanwezig kon zijn vanwege de open huizenroute. Hij heeft naar horen zeggen nog verschillende pogingen gedaan om de NVM ervan te overtuigen dat een andere datum of vervroegd tijdstip toch ook zou moeten kunnen, echter de makelaarsvereniging was niet te vermurwen. Er is toch ook een tijd geweest dat makelaars op de knietjes dankbaar waren dat iemand zijn huis te koop wilde gaan zetten. Als vervanger was Olaf beschikbaar, voordeel is dat hij en Vincent gezamenlijk vanuit Amsterdam naar het hoge noorden konden reizen en Vincent deze wedstrijd dus kon combineren met de verjaardag van zijn moeder.

Om 15.10 uur viel de eerste verwachte beslissing vanwege een laag gerate speler van Philidor. Thale op bord 8 met wit koos met opzet voor een rustige opening, maar werd al vrij snel geholpen door zijn tegenstander. Vele zetten lang was het wachten op zwarts d5 met gelijkwaardig spel, maar deze zet werd pertinent niet gespeeld. Wel kwam er het zwakke e5 waardoor de pion op d6 een duidelijk doelwit werd. Thale zette zijn stukken rustig neer en na La3 werd duidelijk dat er minimaal één pion gewonnen ging worden. Na een kleine combinatie kreeg Thale twee verbonden vrijpionnen op c5 en d5 die gewoon konden doorstormen om de zwarte stukken weg te drukken. Vanwege het dreigen gaan verliezen van meerdere stukken gaf zwart terecht op.

Er volgt Pxe7 Pxe7; Lxd6 Pd7; Pd5 Lxd5; exd5 Ta7; c5 en een paar zetten later was het winst voor wit.

Op bord 7 met zwart Bernard. Om 15.10 uur vrezen we bij hem voor een nederlaag, ook vanwege al enorme tijdnood. Wit speelt de opening volgens het boekje en Bernard toch een aantal matige zetten, de computer geeft op zet 10 +1.0 Op zet 18 is het evenwicht weer wat hersteld, maar gaat het mis op zet 19. In plaats van tussenzet Lxd5 schaak (+0.2), speelt Bernard Lxe6 waarna wit met een kleine combinatie de pion op d6 wint (+2.2). Wit mist daarna een paar keer de sterke voortzetting c5 (gaat richting +4). Tot overmaat van ramp verliest wit de pion voor (0.0) en wordt het drama compleet na zwarts Td2 en dame winst. Dus in plaats van 1-1 is het ineens gewoon 2-0, daarmee ook een flinke psychologische tik voor de gasten.

Op bord 1 met zwart Peter waar er in een Italiaanse partij tot aan zet 12 theorie wordt gespeeld en wit vanaf zet 14 Th4 kiest voor een verkeerd plan. De gedachte is om een pion te gaan winnen, maar de samenwerking van de zwarte stukken wordt sterk onderschat. Tot aan zet 24 is het misschien nog te houden voor wit, maar daarna gaat het hard.

Er volgt Dd4 Ph5; c4 Pg3 schaak; Kf2 Pf5; Dxa7 b6 en opgave door wit. 

Op bord 6 met wit speelt Olaf zijn lijfvariant met als doel de druk op de koningsvleugel langzaam op te voeren. Zwart kiest ogenschijnlijk voor een aantal matige zetten, echter blijft onduidelijk hoe wit daarvan kan profiteren. Olaf probeert het uiteindelijk via een centrumdoorbraak, maar na ruil van de nodige stukken ontstaat een eindspel welke voor zwart te verdedigen blijkt. Sterker nog, het lijkt erop dat zwart voor pionwinst kan gaan of kan afwikkelen naar een eindspel met vooral kansen voor zwart. Het komt echter niet zover, wits remiseaanbod wordt aangenomen en daarmee een 3.5-0.5 tussenstand.

Op bord 3 met zwart komt Johanan meer dan prima uit de opening, vanaf zet 8 heeft hij vooral een flinke ontwikkelingsvoorsprong dn op zet 19 geeft de computer al groot voordeel waar het materieel nog gelijk staat.

Er volgt Tc3 Td7; De3 Pg4; Df3 Pxf2; Dxf6 gxf6; Kxf2 Txd2 en een pion voorsprong.  

Het moment van de zege voor PSH nadert!

Er volgt Kg3 Le2 schaak; Kf2 Lxb5; axb5 Tc5 en opgave wit

Op bord 2 met wit speelt Vincent een soort van dubbel geweigerd Spaans vierpaardenspel. Kortom, na de opening staat er allesbehalve theorie op het bord en moet hij flink nadenken om te komen tot eigenlijk welk plan? De zwarte stukken blijken meer samen te werken en dit gaat voor Vincent ten koste van een toren tegen paard en pion. Ik vrees hier een nederlaag, maar de drie tegen één pion op de damevleugel kunnen hem tegenkansen gaan geven. Uiteindelijk ontstaat er een soort van fort. Alle witte pionnen op zwart en een zwartveldige loper die alles keurig dekt. Voor de zwarte toren geen mogelijkheid tot pionwinst of offers omdat anders wit beter komt te staan. Voor de show volgen er nog de nodige schaakjes van zwart en loopt de witte koning wat rondjes. Remise dus.

Van de partij van Wiebe heb ik minder gezien, volgens mij heel lang gelijkwaardig en zonder grote kansen voor beiden. Wiebe weigert ergens een remiseaanbod en probeert op winst te spelen. Lang lijkt dit niet te gaan lukken totdat wit koning en loper op dezelfde diagonaal zet en Wiebe met het tussenzetje b4 kan afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Tenslotte Johan die speelde tegen één van de sterkste Philidorspelers. Een partij die heel lang in evenwicht was en bleef totdat Johan ergens aan het einde van het middenspel een pion won. In het verre eindspel kwam later de keuze tussen een eindspel met of zonder de dames op het bord. Johan koos voor een eindspel zonder dames en leek de winst voor het grijpen te hebben, echter wel in een stelling waarbij zeer veel rekenwerk nodig was. Een ieder kent het wel: vele zetten met de koning en af en toe een pionzetje, wel of niet een pion opspelen, wel of niet hoe ruilen, hoeveel zetten zijn er nodig om te kunnen promoveren e.d. En dat na bijna vijf uur spelen. Het resteerde in voor beide een koning en dame in de eindstelling, dus een remi

Daarmee een meer dan duidelijke en zeer verdiende 6.5-1.5 zege, psychologische breekpunten ongetwijfeld de 2-0 in plaats van 1-1 en daarna meteen de 3-0. PSH/Zandgat 1 handhaaft zich dus wederom, volgend seizoen weer derde klasse KNSB!


ZSG 1-PSH/Zandgat 1 5-3

Afgelopen donderdag was de stemming bij een aantal eerste teamspelers nog prima, gedacht werd dat er toch kansen zouden kunnen zijn tegen komende tegenstander ZSG. De verrichtingen van het bekerteam van het tweede en een wedstrijd van het derde volgend, was de hoop/verwachting dat we nu wel eens een keer aan de goede kant van de score zouden kunnen gaan terechtkomen. Nu op zondagochtend is er van deze stemming niet veel meer over. Van Johan (goed uit de opening, betere stelling, maar helaas slechts remise) en Thale (gelijkwaardige opening, remiseaanbod geweigerd en nadien na missen betere voorzettingen in het eindspel eraf) de partijen al op het forum. Verder is het een radiostilte en likken van de wonden, zelfs de altijd zeer snelle Rienk heeft zijn nederlaag nog niet gepost. Aan de zijlijn is nog te zeggen dat Peter op bord 1 een topseizoen heeft, echter wel moest hij voor de tweede keer tegen een invaller die met een rating van 1480 niets in de KNSB heeft te zoeken. Daarnaast zou Bernard met veel mazzel hebben gewonnen. Daarmee lijkt de 5-3 nederlaag dus meer dan terecht en heeft er waarschijnlijk weinig meer ingezeten, het is wachten op meer berichten van de betrokkenen. 

Op het gastenboek van de site van ZSG staat ook een verslag te lezen, daarop ook de verliespartij van Vincent.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws omdat ook Philidor/Leeuwarden 3 ook steeds maar weigert te winnen. Daarmee is er op zaterdag 07 april met de thuiswedstrijd tegen dit team een echt vierpunten degradatieduel. Winst of een gelijkspel lijkt voldoende voor PSH/Zandgat, een nederlaag gaat zeer waarschijnlijk leiden tot degradatie.

 

Kat in het bakkie

Kat in het bakkie, dat was de voorspelling van de schaakreporter in zijn voorbeschouwing op de zesde KNSB-ronde. Mede koploper Spassky’s op bezoek bij nummer acht PSH/Zandgat dat een vrij moeizaam seizoen draait. Uiteraard hadden de Spassky’s hun traditionele foto en bananen meegenomen, bijgeloof speelt waarschijnlijk een grote rol binnen dat team. De schaakreporter was zelf ook een dik uur aanwezig, het verdiend een compliment dat iemand een poging doet bij veel KNSB-wedstrijden aanwezig te zijn. Bij de bar kwamen we tot de conclusie dat de damwereld het nog moeilijker heeft dan de schaakwereld, Houdt Stand in Laageveen was ooit een roemruchte club in het verleden en inmiddels al een paar jaar ter ziele.

Rond 13.00 uur toch enige onrust; één van de Spassky’s bleek het winkelcentrum bij de Dukdalf in Zandgat onveilig aan het maken, één van de PSH-ers bleek onbereikbaar en de vraag was of de treinen vanuit Amsterdam wel op tijd liepen vanwege 0.1cm natte sneeuwval. Een dikke 20 minuten lang was ik bang dat ik weer op bord 2 moest gaan plaatsnemen, maar gelukkig bleken zowel Vincent als de Spassk alsnog binnen te komen.

Op bord 4 de eerste beslissing. Wiebe met wit is met zowel een positioneel als ruimtevoordeel uit de opening gekomen. Tegenstander Peter schijnt vaker te kiezen voor enige afwijkende openingen (heb ik zelf een keer ervaren en ook afgelopen donderdag zag ik bij hem een meer dan bedenkelijke stelling). Na wits a4 lijkt Wiebe een pion te gaan winnen, het antwoord Db6 is al discutabel. Als Peter even later inslaat met Lxf2 en Wiebe gewoon kan terugnemen, blijkt dit gewoon het wegbokken van een stuk te zijn. Daarmee 1-0 voor PSH/Zandgat.

Daarna komen Thale en Henk de bar binnen lopen. Bij mijn laatste blik op hun bord vond ik Thale met zwart heel prettig staan, meer ruimte en beter ontwikkeld. Als optie zag ik voor hem de zet Pxe3, maar kon niet overzien of dit schijnoffer voldoende zou zijn. Thale bleek hetzelfde te hebben gezien, maar kreeg een soort van boemerang terug. Na meervoudige tactische afruil komt wit met eerst het sterke Tc1 (twee keer aanval op Pc6, een paard dat ook nog eens staat gepend op geleide van dreiging mat achter de paaltjes). Na verdediging Td6 komt wit met nekslag Ld5 met ineens ook nog een driedubbele aanval op f7. Einde oefening en dus 1-1.

Op bord 8 met wit wint invaller Harm vanuit een bekende openingsvariant een pion die op c6 staande een deel van de ontwikkeling van zwart ook tegenhoudt. Echter hij onderschat de tegenkansen van zwart dat met actief spel op de koningsvleugel tot een aanval probeert te komen. Bij de analyse bleek een vroeg f4 met wit mogelijk de beste verdediging. Het gaat daarna mis voor wit, mede door het niet spelen van a3. Zwart komt via Tb8-Tb4-Th4 dodelijk binnen op de koningsvleugel, aan mat valt ineens ook niet meer te ontkomen. Daarmee een 1-2 tussenstand.

Op bord 6 met wit komt Rienk met veel ruimtevoordeel uit de opening, de te laat gekomen Spassk komt eigenlijk de gehele partij niet verder dan passief spel in toenemende tijdnood. Rienk forceert een doorbraak in het centrum waarbij de zwarte stukken elkaar in de weg komen te staan en materiaalwinst duidelijk wordt. Met een 2-2 tussenstand lijkt het toch niet helemaal een kat in het bakkie te gaan worden.

Op bord 2 met wit heeft Vincent zijn tijdsachterstand snel ingehaald en ontstaat eer vooral een positioneel gevecht. Vincent doet een paard in de aanbieding waardoor zwart een volledig ingesloten loper zou gaan krijgen. Ik heb het vervolg helaas niet gezien, maar de heren besluiten tot een remise. Daarmee een 2.5-2.5 tussenstand.

Op bord 1 met zwart speelt Peter een partij waarbij ik het idee heb dat hij vanuit de opening positioneel wat gedrukt staat en vooral moet verdedigen. Ik heb een groot deel van zijn partij niet goed gevolgd, maar ben wel net aanwezig op het moment dat wit remise voorstelt. Snel kijkend zie ik Peter een toren tegen loper en pion voorstaan, maar zijn er ook bepaalde dreigingen van wit. Belangrijker is dat Peter met nog een paar zetten te doen nog maar 50 seconden op de klok heeft staan, na 20 seconden gaat hij dan ook maar akkoord met het remisevoorstel.

Bernard op bord 5 met zwart speelt zijn vaste opening waarbij ik als niet-kenner maar steeds denk dat het niet goed gaat komen. Ook nu komt wit met de nodige druk op de d-pion, komt er een tussenschaak waardoor Bernard moet kiezen tussen Ke7 of Kd8 en dus niet aan rocheren toekomt. Wit blijft druk houden, krijgt een pion op e6 en beschikt vooral over een ijzersterke witveldige loper tegen een zwartveldige spijkerloper (zoals Maurits dit noemde). Wit houdt druk en initiatief en uiteindelijk valt er voor zwart ook niet aan alle dreigingen tot mat of materiaalwinst te ontkomen. Een 3-4 tussenstand met alleen nog Johanan op bord 3 met zwart aan het spelen.

Tegenstander Henk kiest voor een soort breed offensief, variërend van zwaar materiaal op de b-lijn tot oprukkende pionnen via zowel het centrum als op de koningsvleugel. De witte koning blijft de gehele partij in het centrum, maar Johanan heeft geen moment kans om te komen tot een thematische breekzet. Sterker nog, er volgen zetten als Pf8-Pg6-Ph8-Pf7 om de aanval van wit te blijven opvangen. Johanan wil met Dd7 komen tot actiever spel, maar mist het sterke Db5 waardoor er zelfs een kwaliteit verloren gaat. In de slotstelling ligt al het initiatief bij en druk door wit, Johanan kan alleen maar proberen te keepen met bijv. een paard op h8 dat geen kant op kan. Vanwege de tussenstand en de nieuwe traditie dat de Spassky’s vrijwel alle wedstrijden met 4.5-3.5 winnen stelt Henk remise voor. Johanan kan niets anders dan aannemen, bij de snelle analyse lijkt wits f4 vrijwel zeker winnend te gaan zijn.

Spassky’s wint met 4.5-3.5 van PSH/Zandgat, kat in het bakkie dus. De Spassky’s kunnen blijven opgaan voor een historische titel, PSH/Zandgat komt hiermee in steeds grotere degradatienood.


Nipte nederlaag PSH/Zandgat 1

Zeven remises en één nederlaag, dat is helaas de opbrengst van de wedstrijd tegen Staunton 1. Beide teams spelen al weer jaren KNSB, maar vreemd genoeg waren beide teams voorgaande jaren steeds in een andere klasse ingedeeld. Vandaag dus voor het eerst een soort van derby. Staunton is dit seizoen eindelijk eens goed bezig en zou bij winst mee kunnen gaan doen om de titel, vooral ook omdat het gelijktijdig spelende Spassky’s koploper Schaakwoude schaakles gaf. PSH/Zandgat 1 heeft een beduidend minder goed seizoen, het woord degradatie wordt met steeds grotere letters geschreven.

Ik besloot om meteen maar vanaf 13.00 uur aanwezig te zijn, maar moet toegeven dat her en der met mensen praten en ook kijken bij o.a. Sissa 1 tegen GC 1 maakt dat ik niet alle partijen even goed heb kunnen volgen.

De borden 1 tm 4. 

Op bord 6 met zwart speelde Rienk tegen min of meer zijn/onze clubgenoot Yeb, sinds meerdere jaren al onze jeugd schaaktrainer en af en toe ook aanwezig bij de interne of rapid. Rienk leek zich al op zet 10 te verslikken in een tactische variant. Hij nam een paard op e5, maar mistte volledig het mooie d6 van Yeb waardoor er ineens drie zwarte stukken instonden. In de verdere combinatie leek Yeb daardoor een vol stuk voor komen te staan, maar Rienk kon min of meer ontsnappen door tussenzet Db7. Daardoor uiteindelijk twee stukken voor Yeb tegen een toren voor Rienk, die daarna vol inzette op binnenkomen op de tweede lijn. Yeb had daar de pech dat hij zijn stukken moeilijk goed verder kon ontwikkelen. Uiteindelijk volgde een zetherhaling en dus remise. Bij de analyse leek Yeb de betere kansen te hebben gehad.

Op bord 7 speelde Thale met wit tegen de in mitella spelende Hans, die daar zichtbaar en hoorbaar van baalde (tja, vallen over een fietsrek is niet heel handig). In de opening weinig spannends, vervolgens afruil van de zware stukken. Daarna volgde een aangenomen remise-aanbod met opmerkingen als: het is echt een remise-stelling, er zit niet zo veel meer in e.d. Grappig, er werd voorbij gegaan aan het feit dat beide spelers nog alle lichte stukken hadden en een sloot aan pionnen. In de bovenzaal werd bij Sissa 2 een stelling van gelijke lopers en beide vijf pionnen urenlang helemaal uitgemolken.

Op bord 2 met zwart ging het met Vincent toch vrij hard mis. Hij speelde een creatieve opening, waarbij Edwin koos voor tegengesteld rocheren. Dan volgt het bekende verhaal: beide spelers willen gaan aanvallen op de koning en wie is er dan sneller? Vincent koos voor het slomere a5 waar opspelen van de b- en/of c-pion mogelijk actiever was geweest. Erger was dramazet La6, waarschijnlijk met het plan om de sterke loper op d3 kwijt te kunnen raken. Nu volgde na Lxa6 en Pxa6 een stelling waar het paard op a6 en de toren op a8 op vakantie waren, terwijl de witte paarden (al staande op g5) en het andere komende op f4 volle druk op de koningsstelling van zwart gaven. Als er dan ook al pionnen meedoen, een toren op h1 er achterstaat en de dame op d2 mee gluurt, valt er niets meer tegen te houden. Bij de analyse verwoedde pogingen om te kijken of zwart het ergens tegen had kunnen houden, maar ook zonder La6 was het wit geweest dat vol op winst kon spelen.

Op bord 3 met wit kwam Wiebe gelijkwaardig uit de opening, maar kon zwart na ook al tegengestelde rochade de b-lijn openen met druk op Wiebe’s koning. Achteraf vertelde Wiebe dat Theo een kwaliteit had kunnen winnen (maar niet gezien) en hij later zelf ook een kwaliteit had kunnen winnen (wel gezien, maar niet aangedurfd). Nu volgde een zetherhaling en dus ook remise.

De borden 5 t/m 8. 

Op bord 5 met wit kwam Bernard niet goed uit de opening. Hij won weliswaar een pion, maar zwart kreeg daarvoor een sterk pionnencentrum en de witte stukken werkten allesbehalve goed samen. Bernard kon zich nadien langzaam toch ontworstelen uit de lichte houdgreep n bleef een pion voor. Net op het moment dat ik dacht dat hij misschien toch voor een punt kon gaan, ik tussentijds elders keek en bij terugkomst toch echt zwart ineens twee pionnen voor zag staan, vreesde ik het ergste. Net als eerder Rienk was de enige tegenkans binnen komen op de hier zevende rij met beide torens. Terwijl zwart materiaal voorstond en bijna aan promotie toe kwam, kon Bernard afwikkelen naar remise vanwege herhaalde matdreiging en/of eeuwig schaak. Kortom, wederom een remise maar een narrow escape.

Op bord 8 speelde invaller Sander met zwart een ook wat moeizame opening. Compliment echter voor het daarna zoeken en krijgen van actief tegenspel. Op de damevleugel werden de nodige stukken geposteerd, daarbij waren met name beide lopers gevaarlijk door de stelling van Piet heen aan het kijken. Piet koos ergens voor Te1 als verdediging waar Tf2 logischer was (druk op f-lijn houden en de c2-pion dekken). Nu won Sander na een kleine combinatie deze c-pion. Snel daarna had Sander kunnen afwikkelen naar een gewonnen eindspel; Df4 schaak had geleid tot dameruil en nadien op termijn zelfs een tweede pionwinst. Nu volgde een eindspel waar Sander zijn loper verloor tegen drie pionnen. In de eindstelling kiest Piet op grond van stand en stellingen bij de twee andere partijen voor herhaling van zetten, waarschijnlijk is Df6 op termijn winnend tenzij Sander op eeuwig schaak kan gaan spelen.

Piet met wit kiest voor zetherhaling Dg8-Ke7, Dg5-Ke8 enz. Na Df6-Dd4, Dxd6 heeft zwart een eeuwig schaak; na Df6-Dd2, Dxd6 lijkt wit te gaan winnen. 

Op bord 1 met wit speelt Peter tegen jeugdtalent Jonas een gelijkwaardige en vooral positionele partij die eigenlijk nooit uit evenwicht is. Weliswaar wint Peter een pion, maar er is geen moment gelegenheid om hiervan te profiteren. Remise de juiste uitslag.

Tenslotte Johan op bord 4 met zwart, een partij waarvan ik vermoed dat de computer vrijwel nergens duidelijk voordeel geeft. In het middenspel mogelijk een kleine plus voor Johan (was er een mogelijkheid om op jacht te gaan naar een geïsoleerde pion?), later is het echter vooral Johan die moet uitkijken dat wit niet binnenkomt via de a-lijn. Vanwege de stand (maar toch ook stelling) wordt er terecht remise voorgesteld welke door Johan dan ook niet geweigerd kan worden.

Daarmee dus een 4.5-3.5 nederlaag. Gelukkig hebben ook de nummers 9 en 10 verloren en houdt PSH/Zandgat 1 het in eigen hand

 

Kansloze nederlaag PSH/Zandgat 1 tegen WSG Winterswijk

Mijn plan van deze week was eigenlijk als volgt. De hele week werken, op donderdagavond de verrichtingen van het derde team bekijken, op zaterdagochtend naar het sinterklaasfeest in Groningen op het werk van mijn vrouw en daarna rustig naar Zandgat tuffen om tot een mooi verslag van het eerste team te kunnen komen. Even vergeten dat ik mij eerder als eerste reserve beschikbaar had gesteld en dit de drempel voor anderen verlaagd om af te gaan zeggen. Op zaterdagochtend definitief het verzoek om mee te gaan spelen, geen idee op welk bord en geen idee of de Sint mee zou gaan werken qua tijd. Wel meteen duidelijk dat er van een mooi verslag niet veel zal komen.

Gelukkig werkte de Sint aardig mee, wel merkwaardig dat ik om 12.40 uur aan kom en van het eerste team alleen Peter zie met teamleider Theo. Even later druppelt dan ook de rest van het team binnen, van tegenstander WSG dan nog geen spoor te zien. Om 12.55 uur toch drie tegenstanders, waarvan iemand uit het hoofd maar een opstelling op papier zet. Vanuit een soort coulance spreken we af tot 13.10 uur te gaan wachten voor we gaan beginnen. Om 13.05 uur alsnog vier WSG-ers, een licht mopperende maar verder zeer vriendelijke teamleider die het niet geheel eens is met de doorgegeven opstelling. Van de laatste WSG-er geen teken van leven, ook mobiel komt er geen contact tot stand. Het vermoeden dat hij wel eens in Laageveen zou kunnen zijn wordt even later bevestigt, kortom Johan begint met een voorsprong in tijd.

Mijn vermoeden dat ik niet kan komen tot een goed verslag, laat staan met foto’s, wordt bevestigd. Het feit dat er op dit moment van schrijven zelfs geen enkele partij bij mij binnen is gekomen, bevestigd daarnaast nog eens hoe hard we er af zijn gegaan.

Op bord 8 met wit speelt Harm een soort van jeugdopening met Lc4 en Pg5 in aanval op f7. Wat volgt is een vrijwel verplichte variant waarbij enige lichte stukken van het bord af gaan en beide spelers tot de ontdekking komen dat de rest van de stukken nog in de beginstand staan. Daarna volgt verdere ruil en aan remise is dan ook niet te ontkomen.

Op bord 4 met zwart wordt Bernard in het middenspel geconfronteerd met een meermaals aangevallen en dubbel gepend paard met dreiging verlies van het paard, een toren of de dame. Bernard kiest voor een verdediging met de a-toren waar de f-toren beter was geweest. Op miraculeuze wijze kan Bernard zich handhaven, maar na stukkenruil dreigt er ook nog eens mat achter de bekende paaltjes. Dit is teveel van het goede, wit wint een gezonde pion en de a-pion kan beginnen aan een opmars richting promotie.

Op bord 7 met zwart speel ikzelf voor mijn gevoel een goede opening (hetgeen de computer ook bevestigd), maar zie ik grote gevaren op mij afkomen na zet 16 Dc4 van wit. Ik zie een variant die de boel kan tegenhouden, maar kan niet overzien wat er dan op het bord overblijft (wit offert loper tegen twee pionnen, zwart offert toren terug tegen andere loper). Ik kies helaas voor Pe5, waarna ik na Lxd7 op drie manieren kan terugnemen. Ook na 20 minuten nadenken heb ik geen idee welke van de drie keuzes het beste is. Ik kies voor Kd7, daarna speelt wit zettenlang steeds de volgens de computer beste zet en wint een pion. Ik blijf onder grote druk staan en zie ineens een variant die mij een pion terug gaat geven. Dus niet, het kost mij zelfs gewoon een stuk en dus de partij.

Op bord 4 met wit is Johan zijn tijdsvoorsprong in mum van tijd kwijt. Hij en zijn tegenstander spelen een zeer interessante partij waarbij tijdens de analyse verschillende, maar ook erg moeilijk in te schatten, verbeteringen voor wit naar voren komen. In de partij zelf geeft zwart middels een pionnenoploop grote druk op de witte koningsstelling, het weggeven van een stuk in al zeer penibele stelling kost Johan uiteindelijk de partij.

Op bord 6 met wit Rienk. Van deze partij heb ik eigenlijk niets gezien, ik weet alleen dat het remise is geworden.

Op bord 3 met zwart speelt Wiebe een soort van Spaanse partij waarbij ik de indruk had dat hij veelal het initiatief heeft, maar ook opvalt dat bij beide spelers de stukken niet allemaal even goed samenwerken. Ik heb het einde van de partij  niet gezien, maar begreep van de WSG-ers dat wit kwam met een prachtig torenoffer en daarna de partij na Dh4 in één keer uit was vanwege niet meer tegen te houden matvarianten.

Op bord 2 met wit speelt Johanan zijn gebruikelijke opening en gaat hij vol in de aanval op de damevleugel. Op een gegeven moment staan er in het middenspel zelfs drie witte stukken op a7, b7 en c7, maar heeft zwart via een pionnenoploop de sterke witte loper op f2 te pakken. Johanan fluistert mij rond 15.30 uur in dat hij zich heeft verrekend en dacht dat zwart geen Db8 kon spelen. Het gevolg is verlies van een loper tegen twee pionnen. Zwart kan nadien afwikkelen naar een eindspel met dus een loper tegen twee pionnen meer, voor wit geen enkele mogelijkheid iets te forceren en dus een onvermijdelijke nederlaag.

Tenslotte op bord 1 met zwart Peter die naar ik heb begrepen een uitstekende partij speelt. Heel lang blijft al het materiaal op het bord, wit met een paard op e5 en zwart een paard op e4. Ik heb de afwikkelingen niet gezien, maar Peter wint ergens een pion en kan steeds verder vereenvoudigen naar uiteindelijk een gewonnen pionneneindspel.

Daarmee dus een harde kansloze 2-6 nederlaag waarmee ook het degradatiespook reëel is gaan worden. Over een aantal weken de derby tegen Staunton 1 dat dit seizoen wel vrij goed draait en misschien zelfs wat droomt over het kampioenschap.

 

Eervolle nederlaag PSH/Zandgat 1

In de derde speelronde moest het eerste team voor een verre uitwedstrijd naar Enschede, tegenstander het sterke SG Max Euwe 2. Helaas kon Johanan niet meespelen, terwijl beoogde invallers Olaf (ziekte), Sander (vakantie) en Lucien (andere verplichtingen) niet konden invallen. Gelukkig was Erwin bereid mee te gaan spelen, afgelopen donderdag gaf hij nog met enige trots aan nog nooit te hebben verloren in zijn KNSB-invalbeurten. Bij elkaar wel tot gevolg dat Max Euwe gemiddeld zo’n 140 ratingpunten meer had deze wedstrijd.

Inmiddels zijn er vier partijen binnen gekomen.

Thale op bord 7 met wit speelde een prima opening. Op zet 14 helaas een vervolg met Pd5 met later een pion achterstand, waar een combinatie van vier zetten juist tot pionwinst had kunnen leiden en naar mijn inschatting ook meteen een duidelijk betere stelling. Op zet 17 mist zwart anderzijds weer een betere voortzetting, maar op zet 28 wint zwart alsnog een tweede pion. Op zet 34 ontstaat er uiteindelijk een eindspel met T+3p tegen T+4p, welke op zet 58 tot remise leidt.

Johan op bord 4 met zwart kwam gelijkwaardig uit de opening. Wit probeert (ondnaks een eigen korte rochade) in het middenspel te komen te een koningsaanval middels de zetten h4, g4, g5 en f4. Op zet 34 biedt wit met Pg5 een paardoffer aan welke door Johan wordt geweigerd, achteraf blijkt het offer zonder problemen aangenomen te hebben kunnen worden en zwart simpel uit de schaakjes hebben kunnen lopen. Op zet 40 mist Johan vervolgens pionwinst met Pxg6, de ervaren beren op de weg waren eigenlijk maar gewoon muisjes. Op zet 46 wordt tot remise besloten in een aanvalsstelling van wit, maar sterk fort van zwart.

Rienk op bord 6 met zwart komt met initiatief uit de opening, maar kiest op zet 18 niet het beste vervolg waardoor wit een sterk pionnenduo op b5 en c5 krijgt. Nadien volgt een ruilvariant waarbij wit voordeel krijgt in een stelling met twee lopers tegen toren verschil, voor zwart echter wel ineens een leuk pionnenduo op e4 en f4. Rienk maakt hiervan goed gebruik en dit leidt op zet 36 tot een richting promotie lopende pion waardoor wit een loper moet geven en zwart dus ineens komt tot een toren tegen loper+2p (en beide nog een paard). Wit raakt hierna de draad volledig kwijt, zwart wint liefst drie pionnen en kan afwikkelen naar een gewonnen eindspel.

Van de overige partijen nog geen nieuws; winst is er voor Peter op bord 1, verlies voor Wiebe op bord 2, Vincent op bord 3 en Erwin op bord 8. Bernard speelt een knappe remise.

Update: van Bernard komt de volgende partijanalyse binnen, ik begin steeds meer te denken dat het eerste matchpunten had kunnen behalen!  Bernard's partij

 


Vanuit het Hardenbergse kwam een mooi verslag van Mark Benninga over de wedstrijd PSH/Zandgat 1-Hardenberg 2 

Het tweede beleefde in Laageveen een dramatisch verlies. Aanvankelijk leek het nog goed te gaan. Benninga kwam een centrumpion voor te staan, terwijl Leo Klapwijk een goede stelling bereikte met zelfs potentiele mataanval. Ook Dinand Wilps en Bernard van Lenthe leken heel redelijk te staan... En vervolgens ging alles mis. Marlinde Waardenburg, die al iets minder stond, verloor. Ondertussen bereikte haar zus Feline echter wel remise tegen een 1960-speler, een zeer aanzienlijke prestatie... Benninga verloor de centrumpion echter weer en schoof daarna met nog de zware stukken op het bord te koningspionnen op, wat hem in het daarop volgend eindspel fataal werd. Leo maakte plotseling een fout waarna de rollen werden omgekeerd en verlies niet meer viel af te wenden. Dinand verloor een hoop pionnen op de damevleugel en kon het ondanks kwaliteitsvoorsprong niet meer bolwerken. Bernard probeerde met alle man en macht te voorkomen dat de tegenstander zou kunnen promoveren, maar uiteindelijk lukte het toch niet. Aangezien Joan Reinders en Han Kuik hadden vooruitgespeeld, met een mooi resultaat voor Joan met een half punt tegen een 2040-speler terwijl Han had verloren, werd het eindresultaat een zeer bedroevende 1 punt voor Hardenberg en 7 voor Zandgat! Tja.

Leo Klapwijk vroeg ondergetekende enkele malen of ze hem niet in Groningen zouden achterlaten. Tenslotte is Benninga in hart en nieren een Grunneger, wat in de spraak ook nog duidelijk hoorbaar is... Verslaggever dezes wil daarop graag reageren met een stukje in het Gronings....

Schoakverain Zandgat mos zoaterdag aantreedn teegn Haardnbaarg Twij.

Zo kurt noa Achtntwintigsen* en mit t Oktoberfest op t program konnen Grunnegers zuk nait permiteren dat ze dit verlaizen zolln.
Bovendat: woar kwam teegnpartij wel nait weg? Oet Haardnbaarg! Dat is ja vlakbie Groafschop Benthem, en Groafschop Benthem, das ja nait wied (niet ver) van Munster, van dij vermoaledijde stad van Bomm Beernd!
Zandgat kwam mit n nij logo: in ploats van t olle: Ex Munstero nihil bonus (niks gain gouds oet Munster) wuir t nou: ex Hardenbergo nihil bonus (oet Haardnbaarg gain gouds!)
Gelukkig haar Haardenbaarg n mol maank speulers (tussen de spelers) zittn: Bennengoa dij zuk nooit vergeevm zol as Grunn verlaizn zol.
Ook aal won e eerst n pion, Oetslag ston van te veurn vaaste. Bennengoa gunde Zandgat van haarte t punt.
Doardeur aanmoudigd en aanpittjet trokkn Zandgatmers nou omste meer van leer. Eerst gong Marlinde oet Coevn koppie onder, doarnoa vuil klap tegen Klapwiek.
Veur van Lenthe was zummer ook n hail ende vot en veur Wilps was t end aal (wel) wild, mor nait wulps..
Allain Feline Woardenburg wos zuk nog te holln teegn t Grunneger gebroes, mor wis en zeker: dij is volgnde keer aan beurt....!!

Haardnbaargers droopm of mit steert tussn bainn en Benngoa gong mor mit: aans (anders) haar e t leevmt der wel bie inschaiten kind (had hij het leven er wel bij in kunnen schieten)...

* Achtntwinstigsten: schrijver doelt op 28 augustus, traditioneel de dag waarop Groningen het ontzet van de bisschop van Munster, Bommen Berend, viert, die in 1672 was opgetrokken om Groningen te veroveren... Er i o.a. vuurwerk in de stad Groningen op die dag.....


Speelronde 2: PSH/Zandgat 1-Hardenberg 2 7-1 

De keuze voor 07 oktober was van tevoren helder ofschoon in de mail van teamleider Theo mijn aanwezigheid was aangekondigd. De eerste optie was kids naar opa en oma en met mijn vrouw naar de VT wonen beurs en na een overnachting de dag erna naar Bataviastad. Optie twee was aanwezigheid als verslaggever bij zes borden tussen PSH/Zandgat 1- en Hardenberg 2.

Het werd uiteraard optie 1. Het is een ieder die van wooninrichting, meubels en design houdt aan te bevelen naar de VT wonen beurs te gaan, het is echter ook meteen af te raden dit op een zaterdag te gaan doen. Kies liever een doordeweekse dag; op zaterdag was het tot 11.30 uur nog te doen, daarna kon je over de koppen lopen en was de gemiddelde lengte van de wachtrij om wat te kunnen eten of drinken zo’n 30 meter. We besloten daarom al om 14.00 uur richting ons hotel in Lelystad te vertrekken, een stad sans histoire en deze histoire zal er ook wel nooit gaan komen. Aan de andere kant wel heerlijke tapas gegeten in combinatie met de nodige Affligems. Als je dan tussentijds de KNSB-mailing van ronde twee ontvangt en leest dat het eerste met 7-1 heeft uitgehaald, is de avond helemaal goed.

Van Johan de volgende dag op het forum een verslag!

Op 7 oktober jl. stond de tweede ronde van de KNSB-competitie op het programma. Het eerste team moest aantreden tegen Hardenberg 2. Op vrijdag 29 september waren er al twee partijen vooruit gespeelt. Johanan speelde op bord 3 met zwart. Hier werd op het oog nooit de balans verstoord (½-½). Bernard speelde met wit op bord 6. In het middenspel strafte wit een paar mindere zetten van zwart goed af. Hierdoor won Bernard al snel een paar pionnen en niet veel later gaf zwart het op (1½-½).

Het is altijd een lekker gevoel om op de wedstrijddag met een voorsprong te beginnen. Wiebe speelde met wit op bord 4 tegen Feline Waardenburg. In deze partij werd de balans nooit verstoord (2-1). Op bord 5 speelde Johan met zwart tegen Marlinde Waardenburg. Al snel kwam zwart goed te staan en won een pion. Dit voordeel hield zwart vast en op zet 40 gaf wit het op (3-1). Rienk speelde met zwart op bord 7 en stond na de opening wat gedrukt. In het middenspel verloor hij tijdelijk een pion. Even later had Rienk de pion terug gewonnen + een vrije e-pion. Wit ging vol op de aanval spelen en toen ontstonden er zwakke pionnen. Deze kon zwart makkelijk winnen en het resterende eindspel speelde Rienk vakkundig uit (4-1).

Peter speelde met zwart op bord 1 en kwam niet goed uit de opening en verbruikte, zoals gewoonlijk, veel tijd. Wit kreeg een hele mooie stelling, maar kon het beslissende zetje niet vinden om groot voordeel te krijgen. Wit won wel een pion, maar zwart had wel spel met het loperpaar. Toen wit zijn toren buitenspel zette, won zwart even later een stuk + een winnende aanval (5-1). Thale speelde op bord 8 met wit en had de partij van de middag. In deze partij zat alles; goede zetten, slechte zetten, dan stond wit weer beter en daarna stond zwart weer beter. Een echte rollercoaster. Wit won op zet 15 een pion en leek er weinig aan de hand. Even later vlocht zwart een truc in de stelling om de loper op a6 te vangen. Wit offerde de kwaliteit en sloeg daarna met het verkeerde stuk op b5. Daarna kwamen de zwarte torens op de 2de rij te staan en was het wachten op de winnende zet van zwart. Dat deed hij niet en na een ruil van torens kon Thale nog een pion winnen. Het resterende eindspel speelde wit goed uit. De computer gaf na afloop nog een mogelijke remise-variant aan in het eindspel (6-1). Vincent speelde op bord 2 met wit en kwam tijdens het welkomst praatje van wedstrijdleider Wim Smit ruim op tijd binnen voor zijn partij. Wit kwam goed uit de opening en in het middenspel ontstonden er zwaktes bij zwart. Wit wikkelde af naar een toreneindspel met 1 pion meer. Dit speelde Vincent keurig uit.

Eindstand 7-1. Hierdoor staan we op een derde plaats. De volgende ronde spelen we uit tegen SG Max Euwe 2 op zaterdag 4 november a.s.


Speelronde 1: DSG-Pallas 1-PSH/Zandgat 1 5-3

Volgend jaar is alles anders. Half augustus las ik net na mijn vakantie op onze eigen site dat het seizoen 2017/2018 al was afgelopen. Tja, een gedachten- of typefout natuurlijk maar toch. De volgende opdracht was de website maar eens actualiseren. Inhoudelijk meestal niet zo’n probleem en ook het onderliggende niveau updaten lukt meestal nog wel. Kortom, klaar voor de start voor het dus nog niet afgelopen seizoen. Tja, maar als er dan ineens binnen nog diepere lagen van de site updates en veranderingen moeten komen wordt het voor mij als niet ICT-er toch zoiets als een schaakstelling voor 2000+spelers. KNSB-niveau dus, waarbij de eerste speelronde al op 16 september op het programma stond.

Volgend jaar is alles anders. Opmerkelijk is dat bij onze ALV de meeste tijd uit ging naar twee vraagstukken: hoe de interne competitie aantrekkelijker te krijgen waarbij de opkomst toeneemt en hoe gaan we volgend jaar om met het plan dat iedere schaker ineens aan alle competities op alle niveaus mag gaan deelnemen? Voor de interne competitie werd bedacht om de speeltijd te verkorten zodat het doordeweeks gewoon minder laat wordt en om de uitslagen niet meer voor de ratingverwerking door te geven. Op de eerste avond waren er negen spelers, vijf minder dan op de eerste speelavond van vorig seizoen.

Volgend jaar is alles anders. Het plan om volgend seizoen aan alle schaakcompetities mee te kunnen doen leidde tot één heel duidelijke conclusie; het maakt voor zowel PSH/Zandgat 1 als PSH/Zandgat 2 niet heel veel uit of het degradeert of niet. Het eerste team kan bij degradatie uit de derde klasse gewoon op zaterdag in de vierde klasse gaan spelen en het tweede team kan bij degradatie uit de promotieklasse afwachten in welke poule of klasse het volgend seizoen wordt ingedeeld in de Nosbo. Of nee, het tweede team kan zich ook gewoon gaan aanmelden voor de vierde of vijfde klasse van de KNSB op zaterdag.

Volgend jaar is alles anders, maar niet dit jaar. In de eerste ronde stond voor PSH/Zandgat 1 de uitwedstrijd tegen DSG Pallas op het programma, vorig seizoen werd vrij kansloos verloren. De uitslag nu een 5-3 nederlaag voor PSH/Zandgat 1. Inmiddels zijn er drie partijen en een paar berichten binnen gekomen.

Rienk met wit op bord 5 krijgt een theoretische opening op het bord waarbij hij een pion wint en zwart daarna normaal gesproken met compensatie in de aanval gaat. Dit gebeurd echter niet, wit blijft een gezonde pion voor en zwart raakt ook nog eens in tijdnood. Het is een kwestie van geconcentreerd blijven en wachten op de definitieve fout, mooi dat Rienk uiteindelijk zelfs mat mag zetten.

Johan met zwart op bord 4 speelt voor het eerst een nieuwe opening, dit lukt meer dan uitstekend en levert zelfs een pion op. Deze plus kan hij helaas niet verzilveren nadat het bord steeds leger raakt, een remise is het resultaat.

Thale op bord 8 met zwart speelt een interessante maar ook ongelukkige partij. Wit probeert een koningsaanval die tegen te houden lijkt. Als je echter dan ineens een kwal weg blundert, blijft er weinig over. Compliment echter toch aan Thale die in een soort van alles of niets poging met meerdere stukken in de buurt van de witte koning komt. Wit negeert dit echter deels en voltooid zijn eigen aanval.

Bernard verliest bij zijn rentree in de KNSB. Hij bericht dat de eerste 13 zetten theorie zijn en dus prima, daarna een paar mindere zetten. Hij komt steeds meer gedrongen te staan en op zet 24 wordt er een stuk weg gegeven, daarmee dus ook de partij.

Harm wint als invaller van een speler met meer dan 150 ratingpunten meer, hij won een stuk in de opening. Zijn tegenstander zal van deze partij hebben geleerd dat in de Philidor verdediging c6 een essentiële zet is om het veld d5 te contoleren. 1 e4-d6 2 d4-Pd7 3 Pf3-e5 4 dxe5-dxe5 5 Lc4-Le7? 6 Dd5-Lb4+ 7 c3-De7 8 cxb4-Pb6 9 Dxe5-Pxc4 10 Db5+ .

Wiebe bericht dat hij met wit niks heeft bereikt vanuit de opening, sterker nog zwart staat beter en komt een pion voor. Maar daardoor kan wit zijn loper omspelen via het veld e1 naar g3 waar hij best actief staat. Vanaf nu komt er de bekende dynamiek in de stelling. Wit plaatst zijn stukken goed en zwart verspeelt tijd met damezetten. Wit wint de pion terug en staat op de 40-ste zet gewonnen, maar speelt Lb7 ipv het winnende Lc4. Na de 40-ste zet bedenkt Wiebe nog het briljante plan om zijn loper in te sluiten door middel van zijn vrijpion op te schuiven naar c6 die vervolgens daar effectief wordt geblokkeerd door zwart door zijn loper op c7 te plaatsen. Inmiddels dacht wit lang na om de weg alsnog naar remise te vinden en niet te verliezen. Gelukkig vindt hij dat weggetje ook en vanwege matdreiging is zwart genoodzaakt om herhaling van zetten te forceren.

Bericht van Peter die met wit op bord 1 speelde: bij mij verliep de opening gisteren ook niet helemaal als gewenst. Mijn tegenstander kreeg makkelijk spel, waarbij ik moest opletten om niet al te slecht uit de opening te komen. Op een gegeven moment besloot ik om een pion te offeren voor controle van de zwarte velden in het centrum, druk op een zwakke pion op e6 en druk op de zwarte koningsvleugel. Het zag er gevaarlijk uit en mijn tegenstander dacht meer dan 30 minuten na over zijn volgende zet. Hierna deed ik in de tijdnoodfase helaas een serie mindere tot ronduit slechte zetten en werd kansloos van het bord geschoven.

En op facebook van DSG Pallas staat te vinden dat Vincent op bord 2 een pion achter kwam en later materiaal moest geven om een oprukkende pion tegen te houden.

De volgende wedstrijd is thuis tegen promovendus Hardenberg 2.

 

PSH/Zandgat 1 eindigt seizoen 2016/2017 met nederlaag tegen kampioen MSV

Op 06 mei j.l. stond de laatste wedstrijd van PSH/Zandgat 1 op het programma. Voor het eerste team een duel om des keizers baard aangezien er niet meer gedegradeerd kon worden, tegenstander MSV moest minimaal gelijk spelen om de titel alsnog veilig te stellen na een lelijke uitglijder in de vorige speelronde. Zelf kon ik door persoonlijke omstandigheden maar een uurtje aanwezig zijn, het verzoek van Jan om voor hem in te vallen kon ik helaas niet positief beantwoorden.

Rond 15.30 uur waren de kaarten eigenlijk al geschud. Johan had net een plusremise gespeeld, terwijl vrij snel daarna Thale moest berusten in remise waar hij zeker beter had gestaan (de computer geeft bij de analyse later +1.74). Vrijwel meteen daarna ook gelijkwaardige remises bij zowel Jan als Rienk. Weer een paar minuten later Bernard moet berusten in een remise terwijl hij een toren tegen stuk voor staat, maar tegen een stelling aankijkt waar hij deze plus niet tot zijn recht kan laten komen. Op de eerste drie borden een enorm ratingoverwicht voor MSV, om 15.30 uur staan de gasten op al deze borden dan ook beduidend beter. Peter op bord 1 staat erg gedrongen en er kijken vele witte stukken richting zijn koning. Op bord 2 heeft Vincent een pion minder en is ook zijn a-pion meer dan een target voor zijn GM-tegenstander. Op bord 3 heeft Wiebe een loper op b7 die helemaal niet mee doet en een paard dat nog een beetje meedoet, voor het overige vele witte stukken gericht op de zwarte koning. Om 16.15 uur hebben zowel Peter als Wiebe verloren en daarmee is de titel voor MSV een feit.

Met 5 uit 9 is Thale teamtopscoorder geworden, de 4.5 uit 6 voor Johanan een uiteraard nog beter resultaat. Volgend jaar wel voor de vierde keer KNSB derde klasse!

 

PSH/Zandgat 1 onderuit in Amsterdam

In de voorlaatste speelronde een uitwedstrijd naar Amsterdam tegen Caissa 3. Nu op een toch wat koude maandagochtend, mijn driejarige dochter ondertussen de tuin inspecterend, tijd voor een verslag. Je zou dan iets kunnen bedenken over een dramatisch verlopen treinreis omdat Groningen-Assen er een tijd uit zou gaan liggen of over een zeer uitgebreid verhaal over de reglementaire nul van Olaf op bord 5. Maar helaas (nog) niets van dit alles. Terwijl mijn dochter stoepkrijt in bekertjes verstopt in de tuin en ook zelf weer zoekt (oudere broer is toch echt naar school), speel ikzelf even de partijen op het forum na.

Gewoontegetrouw is Rienk de eerste die zijn partij post. Met zwart komt hij gelijkwaardig uit de opening, verliest wit het loperpaar tegen wel een lelijke zwarte c-pion. Na enige vereenvoudiging lijkt zwart flink te kunnen gaan drukken op f2, maar is er voor wit op zet 36 met Df4 een escape naar uiteindelijk remise.

Thale komt ook al gewoontegetrouw als tweede met zijn partij. Hij heeft een eigen database met al zijn nu 1041 partijen. Er volgt een partij waarbij hij met zwart steeds iets minder lijkt te staan, maar wit ook niet doorpakt. Op zet 22 mist wit een variant met pionwinst. Belangrijker is de blunder van wit op zet 30, na Pa5 schaak wordt een volle toren door Thale gewonnen.

Jan is de derde die zijn partij post. Hij komt met wit wat moeizaam uit de opening omdat hij met Lg4 een vervelende penning toelaat, op zet 12 komt hij met g4 om tot tegenspel te kunnen komen. Vanaf zet 21 volgt een afwikkeling met veel ruil waarna er een remiseachtig eindspel ontstaat.

Daarmee zijn de twee behaalde punten kort beschreven, over de vijf nederlagen (en dus ook die reglementaire nul) heb ik helaas (nog) geen informatie.

Misschien wel belangrijker echter de constatering dat er vanuit de KNSB geen Nosbo-teams zullen gaan degraderen, daarmee ook meteen bekend dat PSH/Zandgat 2 zich daarmee handhaaft in de promotieklasse.

In afwachting van misschien toch nog wat meer nieuwsfeitjes over de wedstrijd tegen Caissa 3 in elk geval de mededeling dat het eerste team haar seizoen afsluit op 06 mei tegen MSV. MSV had zaterdag kampioen kunnen worden, maar door een onverwachtse nederlaag zullen ze ineens toch nog volle bak moeten tegen PSH/Zandgat 1.

 

PSH/Zandgat 1 gelijk tegen de Spassky's 

Op zaterdag 11 speelde het eerste team thuis tegen Spassky`s. Vooraf zag het er niet zo goed voor ons uit. Om te beginnen was onze topscorer Johanan, die dit seizoen zijn partijen (ogenschijnlijk?) soepel lijkt te winnen, verhinderd. Daarnaast meldde Vincent zich afgelopen donderdag vanwege ziekte af. Vanwege een verjaardag, een koorrepetitie, politieke campagnes, regels voor invallers en dergelijke lukte het helaas niet om een vervanger voor Vincent te regelen. Hiermee was de 0-1 al een feit voordat de wedstrijd begonnen was. En tot slot, tot overmaat van ramp, toen op de borden de eerste zetten al waren gedaan, bleek dat de klokken verkeerd ingesteld waren. Kortom, hoe erg zou het deze middag verder nog worden?

Thale leek met wit mooi uit de opening te komen met een loperpaar, mooi centrum en een iets betere pionnenstructuur. Als compenserende factoren had zwart een ontwikkelingsvoorsprong, meer actieve stukken en druk op het witte centrum. Helaas lukte het Thale niet om zijn centrum te handhaven. Na het ongelukkige Td2 dwong een zwarte vrijpion Thale tot opgave. Hiermee was de 0-2 een feit.

Johan speelde met wit op bord 4 een uitstekende partij. Na de opening had hij zijn tegenstander stevig in de tang. Het leek een kwestie van tijd voordat de zwarte stelling zou bezwijken onder de witte druk. Maar zwart hield zijn stelling bij elkaar. Uiteindelijk bleef er een lopereindspel over waarin Johan dogmatisch gezien beter stond: hij had een goede loper, zwart een slechte loper en een geïsoleerde pion op d5. Maar er bleek een bepaalde mate van spanning tussen leer en leven te zijn: zwart had een vesting. Johan moest genoegen nemen met remise (½ -2½).

Peter (bord 2 met wit) kwam met een iets betere stelling uit de opening. Dit voordeel leidde vrij snel tot pionwinst, maar zwart kreeg als compensatie een actief loperpaar. Toen de witte vrijpionnen op de damevleugel naar voren gingen, forceerde zwart een eindspel met ongelijke lopers en aan beide kanten een toren (maar wel met een pion meer voor wit). De remisemarge in dit eindspel leek vrij groot. Op een gegeven moment kon Peter de zwarte koning in een matnet drijven en na de stille zet Kf5 gaf zwart op (1½ -2 ½).

Rienk kwam met zwart op bord 5 in een ingewikkelde opening terecht. Hij won een pion, maar voelde zich snel genoodzaakt om de pion weer terug te geven. Het voordeel hiervan was dat wit geen loperpaar meer had en dus minder aanvalskansen. Het nadeel was dat wit een groot centrum en ruimtevoordeel kreeg. Rienk leek moeilijk te staan, maar de schijn bedriegt soms. Toen wit met zijn centrum naar voren ging, bleef er niets van over. Verder won zwart in de verwikkelingen een pion. Deze extra (rand)pion bleek nauwelijks te verzilveren en toen de tegenstander deze pion terugwon, moest Rienk in remise berusten (2-3).

Jan kwam met zwart op bord 7 zonder problemen uit de opening. Op een gegeven moment besloot Jan om afstand te doen van zijn loperpaar in ruil voor de betere pionnenstructuur. Het actieve spel van de tegenstander werd beperkt, en uiteindelijk bleef er een beter eindspel met paard tegen loper over. Jan manoeuvreerde rustig, lokte verzwakkingen bij wit uit en won een pion. Een goede en felbegeerde overwinning voor Jan! (3-3) Op dit moment was de stand gelijk en er waren nog twee partijen bezig.

Op bord 8 speelde invaller Sander met wit een partij die lange tijd gelijk op leek te gaan. Uiteindelijk ontstond er een dubbel toreneindspel waarin zwart net iets actiever stond en een iets betere pionnenstructuur had. Sander had namelijk zwakke zwarte velden op de koningsvleugel. Toen zwart daar met zijn koning binnenviel, was het snel over. Verlies dus voor Sander (3-4).

Als laatste speelde Wiebe (met zwart op bord 3). Zijn tegenstander offerde in de opening een pion. In eerste instantie leek het moeilijk voorstelbaar dat wit voldoende compensatie kon krijgen voor de pion. Immers, wit had de slechte loper en een zwakke pion op e3, terwijl Wiebe een goed paard en een half open e-lijn had. Toch kreeg wit sterke druk op de koningsvleugel. Met rustig en nauwkeurig verdedigen slaagde Wiebe er echter in om de stelling in de greep te krijgen. Een zwarte koningsaanval hing in de lucht. Uiteindelijk won Wiebe (4-4).

Een gelijkspel dus tegen Spassky`s. Achteraf gezien is deze middag dus behoorlijk meegevallen. Er waren mooie opstekers voor Wiebe, Johan en Jan. Op 1 april wacht ons de verre reis naar Amsterdam, waar we mogen spelen tegen Caissa 3.

 

Eerste team PSH/Zandgat wint van Almere 2

Op zaterdag 4 februari jl. stond de 6de ronde van de KNSB-competitie op het programma. Deze keer was Almere 2 de tegenstander. Deze wedstrijd begon al op maandag 30 januari jl., want bord 1 speler Peter speelde die avond vooruit omdat hij zaterdag verhinderd was. Peter speelde met wit en kreeg al snel een prettige stelling. Helaas overzag hij op zet 24 de zet c6-c5 van zwart. Hierdoor kreeg wit een verbrokkelde pionnenstelling. Zwart bood remise aan en wit nam dit aan. De wedstrijd begon dus met een ½-½ tussenstand.

De reis naar Almere ging voorspoedig en we waren ruim op tijd in de speelzaal aangekomen. Nadat de opstelling was genoemd kon iedereen beginnen. Thale speelde met zwart op bord 8 en een hele tijd was hier weinig aan de hand. Ruiltje hier en een ruiltje daar en na 35 zetten ben je dan in een dame-eindspel beland waarin niemand beter staat. Na overleg werd het remise-aanbod van wit geaccepteerd (1-1).

We kwamen op achterstand door een nederlaag van Johan op bord 4. Hij speelde met zwart en kwam goed uit de opening. Op zet 10 maakt zwart een kleine onnauwkeurigheid. In plaats van 10. …Le4 te spelen ontwikkelt zwart een stuk met 10. …Pc6. Dit leek wel goed, maar in de praktijk was het minder. Wit kreeg druk over de c-lijn en zwart kreeg steeds minder bewegingsruimte. Na pionwinst van wit en tijdnood van zwart stonden rond de 40ste 2 witte torens op de 7de rij. Wit maakte nog een paar pionnen buit en het eindspel met 3 pionnen voorsprong speelde wit geruisloos uit (2-1).

Bernard speelde met wit op bord 7 en kwam met goed uit de opening. Wit verzuimd om met 18. Dc1 dwingend te spelen. Daarna komt er een gelijkstaand eindspel op het bord. Bernard moest het toren-loper-eindspel nauwkeurig spelen. Nadat hij dat had gedaan kwam de spelers remise overeen (2½-1½).

Vincent speelde met zwart op bord 2 en nadat wit de opening niet goed speelde kwam al snel zwart in het voordeel. Wits stukken stonden hele tijd op een kluitje en zwart kon naar hartenlust aanvallen. Dat deed Vincent ook. Zwart had een monsterachtige loper op d4 en 2 vrijpionnen op b4 en a4. Wit kon deze pionnen niet meer tegenhouden en toen zwart binnen was gekomen op f2 met schaak en materiaalwinst dreigde gaf wit op (2½-2½).

De man in grootse vorm zat op bord 3, speelde met wit en zijn naam is Johanan. Ook deze keer spatte het er weer van af. Hij won een pion op de damevleugel en zwart zocht zijn heil op de koningsvleugel. Zwart had mooie compensatie voor zijn pion en na het onnauwkeurige 29. Kg1 had zwart op ingenieuze wijze remise kunnen maken. Toen zwart dit niet deed ging wit verder met pionnen pakken en even later won wit ook nog 2 stukken. Hierna gaf zwart het op. De tussenstand was na de tijdcontrole 2½-3½.

Rienk speelde op bord 6 met zwart en had in het middenspel een zwakke d-pion. In ruil daarvoor had hij mooi stukkenspel. Op zet 24 mist Rienk een goede mogelijkheid op voordeel. Het ontstane dame-eindspel op de 40ste zet werd remise gegeven op zet 45 (3-4).

Als laatste was teamleider Wiebe nog bezig. Hij speelde met wit op bord 5. In een boeiend middenspel offert zwart een paar pionnen om een kwaliteit te kunnen winnen. Wit geeft de kwaliteit op het juiste moment en het resterende eindspel van loperpaar+4 pionnen tegen toren+loper en 2 pionnen werd door wit keurig naar winst geschoven.

Eindstand daarmee 3-5. Hierdoor staan we in klasse 3B op een mooie vierde plaats. Op zaterdag 11 maart a.s. is Spassky’s onze volgende tegenstander. 


PSH/Zandgat 1-Max Euwe 4

Vijf dagen voor het belangrijkste toernooi van het jaar, namelijk het traditionele snelschaaktoernooi van PSH op donderdag 22 december met prijzen voor alle deelnemers (wel eerst opgeven bij onze voorzitter!), stond de belangrijke wedstrijd PSH/Zandgat 1-Max Euwe 4 op het programma. Twee jaar geleden een uitwedstrijd tegen hetzelfde team, ook toen belangrijk in de strijd tegen degradatie.

Bij binnenkomst rond 14.00 uur in elk geval de gewaarwording dat er voor het eerst dit seizoen in de basisopstelling wordt gespeeld. Op bord 1 met zwart Peter in een gelijkwaardige stelling, zoals vaak bij zijn partijen valt er nog niet veel van te zeggen. Op bord 2 met wit Vincent waarbij de opening vooral door zwart alles behalve theoretisch wordt gespeeld, zou toch een plus voor wit moeten zijn. Op bord 3 met zwart Johan die wit een geïsoleerde c-pion heeft gegeven, lijkt mij een aardige target. Op bord 4 Johanan met wit, vooral wat ruimtevoordeel. Op bord 5 met zwart Wiebe in een gelijkwaardige stelling, maar wel met wat meer ruimte. Op bord 6 met wit Rienk waarbij zwart op zoek lijkt naar de afruilmodus, de open h-lijn zou wit kansen moeten gaan geven als Rienk ook lang durft te gaan rocheren. Op bord 7 met zwart moppert Jan al vlak na mijn binnenkomst. Hij geeft aan eindelijk zin in schaken te hebben gehad, maar een variant te zijn aangegaan die hem een pion kost zonder duidelijke compensatie. Zijn opdracht is dus niet opgeven, maar gaan klooien. Op bord 8 met wit Thale waarbij zwart een gesloten stelling probeert te creëren. Ook hier zou lang rocheren voor wit een idee kunnen gaan zijn.

Om 15.15 uur valt de eerste beslissing. Johanan heeft een sterk loperpaar en opent de a-lijn, daarna volgt enorme druk op de damevleugel. Zwart probeert te keepen, maar mist uiteindelijk een combinatie waar Johanan minimaal een stuk gaat winnen. Een gedecideerde zege en daarmee ook ruim op tijd om een voorbereiding van een kerstconcert te kunnen gaan begeleiden.

Op bord 1 staat Peter dan nog gelijk, optisch zelfs misschien wat minder. Vincent heeft niet direct gebruik kunnen maken van de vreemde opening van zwart, maar wel weer meerdere aanknopingspunten. Johan heeft een remiseaanbod terecht afgeslagen, de c-pion is nog steeds een target en het loperpaar van zwart wordt ook steeds sterker. Bij Wiebe weinig tot geen veranderingen, lijkt richting remise te lopen. Rienk moet een aanval op de damevleugel neutraliseren, maar lijkt nu gebruik te kunnen gaan maken van verschillende zwaktes in de zwarte stelling. Jan staat nog steeds een pion achter en wit is bezig met vereenvoudigen om af te gaan wikkelen naar een te winnen eindspel. Thale is in de wachtstand gebleven, waar zwart ineens pogingen doet in de aanval te gaan. Hierdoor lijken er bij zwart meerdere zwaktes te gaan ontstaan. Een voorzichtige voorspelling moet toch een kleine winst voor PSH/Zandgat gaan opleveren.

Rond 16.00 uur gelooft Jan het allemaal wel. In plaats van zelf zijn stukken gezonder neer te zetten en wit maar te laten bewijzen dat een pion meer tot winst gaat leiden, gaat hij zelf in de aanval. Dit kost echter een stuk en niet heel veel later de partij.

Niet veel later komt Rienk melden dat hij heeft gewonnen. De zwarte aanval op de damevleugel is opgevangen en wit heeft een pion gewonnen, daarnaast een sterke loper en de h-lijn in bezit. Als er een tweede pion voor zwart verloren gaat is het over en uit.

Bij Thale mist zijn tegenstander een tactische combinatie om af te kunnen wikkelen naar een stelling met remisekansen. Nu wint Thale een pion en niet veel later na een combinatie een gezonde tweede pion. Zwart probeert voor de vorm nog tot tegenspel te komen, het eindspel is echter makkelijk te winnen voor wit.

Op bord 3 lijkt de stelling van Johan steeds meer in evenwicht te komen ofschoon het gevoel zegt dat er toch meer in moet kunnen zitten. Johan weigert een tweede remiseaanbod en blijft spelen op het voordeel van het bezit van lijnen. Dit leidt rond 16.45 uur tot een blunder door wit. Wit wil de torens op de d-lijn gaan afruilen, maar mist zet Lb4 schaak waarmee de koning de verdediging van een toren moet opgeven. Daarmee een 4-1 tussenstand en een zege zit er aan te komen.

Op bord 2 bij Vincent toch een klein drama. Beter uit de opening komen, geen f4 durven spelen voor meer druk en initiatief, d5 toelaten waar hij hetzelfde had kunnen spelen en daarna een eindspel met alle zware stukken en elk vier pionnen die richting remise moet kunnen gaan. Als je dan ineens twee torens binnen laat komen op de tweede rij, dan weet je het wel. Ineens wordt het een dubbel toren eindspel met voor wit een f-pion en voor zwart de f, g en h-pion.

Bij Peter lijkt het erg lang remise te gaan worden, maar ineens blijkt de op het oog gesloten stelling open te zijn gegaan en heeft hij een ijzersterk pionnenduo op de g- en h-lijn. Deze stormen ondersteund door de koning naar voren en zijn niet tegen te houden bij straffe van het weggeven van een loper. Winst dus voor Peter.

Net daarvoor heeft Wiebe al de matchpunten binnen gehaald. Na een gelijkwaardige opening was hij toch langzaam minder goed komen te staan. Er dreigt een soort van koningsaanval en ook de d-pion kan voor wit een doel gaan worden. Na dameruil neemt Wiebe echter het initiatief over, wint hij twee pionnen en komt er een eindspel van toren en vier pionnen tegen toren en twee pionnen op het bord. Wit speelt echter slim en komt met een matdreiging wat ten koste gaat van een aantal zwarte pionnen. Remise wordt overeen gekomen en dus winst voor het team.

Vincent tenslotte vecht nog lang tegen de bekende bierkaai, maar moet uiteindelijk berusten in een nederlaag.

Daarmee een 5.5-2.5 zege en voorlopig even uit de degradatienood. De stand laat zien dat de volgende wedstrijd, begin februari uit tegen degradatieconcurrent Almere 2 eigenlijk meteen cruciaal is om alles in eigen hand te houden. In de laatste drie ronden wachten namelijk nog de drie op papier sterkste teams.

 

WSG Winterswijk-PSH/Zandgat 1 4.5-3.5

Na een barre tocht door het verre Duitsland bracht Rienks bolide ons vlug ter plaatse. Rienk vertelde de reis keurig te hebben voorbereid, evenals zijn partij. En aangezien we foutloos en zonder aarzelen aankwamen beloofde dat best wat. Ikzelf had niets en niemendal voorbereid en wist ook niet waarheen te gaan.

Eenmaal een uur te vroeg ter plaatse in een fraaie hotellobby namen Sander en.ik nog even een Caro-Kann met 4. ... Pf6 door. Toevallig waren onze teamgenoten ook ter plaatse, dus schaken lag voor de hand, zeker daar ook Winterswijk met 8 man langskwam. In een zaaltje kon de strijd dus beginnen.

Aangezien ik niets had voorbereid kostte de opening mij wat tijd. Op 1 stond Wiebe eigenlijk al slecht tot verloren toen ik voor het eerst eens rondkeek. Vincent op 2 stond voor mij nogal onduidelijk. Johan op 3 leek nu al bijna remise. Ikzelf speelde met zwart op 4 en deed niet veel meer dan heelhuids een opening door komen zonder gekkigheden. Olaf op 5 stond prachtig, Rienk op 6 had zijn voorbereiding op het bord getoverd. Sander had, jawel, een Caro-Kann met 4.Pf6 tegen zich en Thale leek op 8 in een soort Najdorf-variant te zitten.

Omdat ikzelf niet veel ondernam ging mijn tegenstander eens flink de denktank in en besloot alsnog een voordeeltje proberen te behouden als wit door e4 op te spelen, maar hij had een lastig tussenzetje (b4) gemist wat de coördinatie van zijn stukken verstoorde. Mijn plan was daarom simpel: zolang ik een stuk op d5 heb om zijn pion op d4 (en daarmee zijn loper op b2) te blokkeren sta ik minimaal gelijkwaardig en heb een langetermijn-voordeeltje. Omdat ik ook nog het loperpaar wist te winnen besloot hij daarom een kwaliteit aan te bieden op c5 om zo zijn loper tot leven te wekken met een gevaarlijke koningsaanval. Dat was wel een creatief en kansrijk idee, maar gelukkig is bij schaken slaan niet verplicht...

Wiebe had ondertussen onspectaculair weten te verliezen met de paardmanoeuvre Pf3-h2-G4-h2-G4-h2-f3. Zijn tegenstander kon ook goed schaken helaas en kende het systeem wat hij speelde op zijn duimpje. Vincent kreeg een rare scherpe stelling met witte vrijpionnen op f6 en c6 (maar wel een kwaliteit voor) die uiteindelijk remise werd. Zijn tegenstander speelde creatief en maakte het Vincent niet erg makkelijk. Thale op 8 kreeg ook een halfje in een stelling waarin alles op 2 pionnen na nog op het bord stond. Beide partijen hadden geen aanknopingspunten, en Thale misschien nog wel het minst.

Met 2-1 achter wist ik te winnen door de kwaliteit af te slaan en eerst andere nuttige zetten te doen. Toen mijn tegenstander echter hardnekkig bleef aanbieden sloeg ik toch maar omdat er ondertussen voldoende verdedigende mogelijkheden waren ontstaan. Hoewel ik het nog even onhandig speelde kwam het punt toch binnen.
Op de andere borden leek de toekomst echter grauw. Sander stond, na een goede opening, toch langzaamaan een beetje moeilijk. Johan had een licht minnetje, Rienk stond redelijk en Olafs aanval sloeg niet door. Olaf had een licht gunstig eindspel kunnen krijgen maar zocht naar tactische mogelijkheden die er niet waren en kreeg nu een totaal verloren eindspel. Het einde van deze partijen heb ik allemaal niet gezien, maar ik heb begrepen dat Sander met een fraaie toevallige truc in de stelling het halfje wist te behouden, dat Rienk zijn koning op de a-lijn liet afsluiten van het bord en verloren stond (maar toch remise kreeg) terwijl Johan nooit echt in gevaar is geweest.

Een eindstand van 4.5 - 3.5 dus, waar ook niet veel meer (en wel minder) in zat met uitzondering van Olafs partij.

Na afloop was het desondanks toch nog gezellig....

 


Verdiende nederlaag PSH/Zandgat 1 tegen DSG Pallas

In de derde speelronde de wedstrijd tegen DSG Pallas uit Deventer. Om 12.55 uur telefonisch het verzoek om naar de speelzaal te komen aangezien beoogd wedstrijdleider Wim niet aanwezig is. Bij aankomst zie ik Vincent warm verpakt richting speelzaal lopen, goed dat te zien na twee keer zijn afwezigheid. In de speelzaal zelf blijkt Wim toch ook net gearriveerd, het wegbrengen van kleinzoon naar voetbal kostte wat meer tijd dan verwacht.

Op de borden grotendeels de te verwachten rustige openingen. Gisteren typte ik bij het verslag van het vierde dat er op tweede Nosbo-klasse niveau vaak erg snel wordt gespeeld in de opening, nu blijken Bernard en zijn tegenstander dit op bord 6 ook heel goed te kunnen. Om 13.15 uur zijn er al 16 zetten gespeeld, naar horen zeggen volledig theorie maar wel voor wit een paard tegen drie pionnen voor zwart. We zullen zien in wiens voordeel dat gaat zijn. Overigens ook opmerkelijk dat DSG een verslaggever heeft meegenomen die heel knap steeds langs alle borden loopt om alle zetten mee te noteren. Ik moet toegeven dat een verslagje schrijven best leuk is, maar om zo minutieus te werk te gaan gaat mijn kunde en zin te boven. Wel weer  mooi dat hij hun bord 1 speler er op wijst dat hij ergens een zet vergeten is te noteren.

Om 14.30 uur op een aantal borden enige tekening in de strijd. Op bord 1 bij Peter een nog gelijkwaardige stelling, wel een dubbelpion voor zwart. Op bord 2 bij Vincent ook een gelijkwaardig beeld, zwart heeft naar verhouding wel wat meer ruimte maar wit als aanvalsobject de e6-pion. Op bord 3 bij Wiebe wordt de theorie gevolgd, later gaf zijn tegenstander aan dat hij zelf met zwart ook dezelfde variant speelt. Op bord 4 Rienk een partij die nog alle kanten op kan, valt nog niet heel veel over te zeggen. Op bord 5 bij Johan een soort van Morra, maar dan anders. Theoretisch zal het voor zwart allemaal vast niet kloppen als wit een pion offert en daarna gewoon met de loper op f7 kan slaan en dus binnenkomt met schaak. Op bord 6 is het tempo bij Bernard en zijn tegenstander er uit, het gevoel zegt dat zwart wel erg prettig staat met zo’n pionnenfront. Op bord 7 staat Jan gelijkwaardig. Tenslotte op bord 8 Thale met wit waarbij er steeds meer zwarte stukken en pionnen samenwerken op weg naar misschien wel de witte koning. Een voorspelling op dit tijdstip geeft bij mij de inschatting dat de gasten hier gaan winnen met iets als 2.5-5.5.

Rond 15.45 uur lijkt genoemde voorspelling nog veel te positief. Bernard en Johan staan beide meer dan moeizaam, Jan inmiddels een pion achter, Rienk zelfs twee pionnen achter en Wiebe komt ineens samen met zijn tegenstander de zaal uitlopen. Wit had inderdaad een sterk paard op d5, maar verlies? Tsja, als er ineens een combinatie op het bord komt met Lxg7 Kxg7 en Db2 schaak met vernietigende aanval, dan kan er alleen maar meteen opgegeven worden. Op dat moment heeft Thale een dreigende aanval gepareerd en zelfs een pion geworden, staat Vincent een pion voor en kan hij het eindspel proberen te gaan winnen. Bij Peter is het dan nog steeds gelijkwaardig. Het lijkt dus iets als maximaal 2-6 te gaan worden.

Daarna gaat het ineens vrij hard. Eerst dus het verlies van Wiebe, daarna de opgave van Rienk die zijn pionnenaantal hard achteruit zag gaan en tenslotte de opgave van Bernard die de langzame pionnenopstoot van zwart niet kon tegenhouden. Een compliment aan zijn tegenstander die dit toch heel vakkundig aanpakte. Vrij snel daarna remises voor Peter en Thale, waarbij laatstgenoemde weliswaar een pion voorstaat maar een zwakke loper tegen sterk paard ziet. Ook Jan verliest, hij komt een pion achterstand niet te boven en wit wikkelt slim af naar een gewonnen eindspel. Een half uurtje later brengt Vincent zijn pion voorsprong inderdaad over naar winst, goed voor zijn moraal aangezien hij vorig jaar moest berusten in vooral een hele reeks remises en een nederlaag.

Resteert de partij op bord 5 van Johan. Dit wordt een persoonlijk drama voor de witspeler. Zoals gezegd, een pion offeren in de opening en binnenkomen met Lf7 schaak en daarna overweldigend blijven staan. Hij speelt langdurig de juiste zetten, de computer geeft nadien iets als 4.38 terwijl het qua materiaal dan nog gelijk staat. Beide spelers komen vervolgens in hevige tijdnood met ongeveer 20 zetten spelend op increment en wit een paar kansen missend op de beslissende klap. Als de rook na zet 40 weg is staat wit nog steeds dik in de plus, maar heeft zwart inmiddels wel kleine tegenkansen. Een oprukkende zwarte pion wordt tot h3 toegelaten en genegeerd, wit blijft op zoek naar de beslissende zetten. Johan komt echter ineens tot wat actiever spel, na dus vanaf ongeveer zet zes in volledige verdrukking te hebben gestaan. Na Ta1 schaak is het ook ineens uit; bij Kf2 loopt de h-pion zo door naar promotie en na Kh2 volgt een familieschaak met verlies van een toren. Ik vrees dat de witspeler een zware terugreis heeft gehad.

Daarmee dus uiteindelijk een 3-5 nederlaag waarmee het team nog goed lijkt weg te zijn gekomen. Op 26 november wacht de verre uitwedstrijd tegen Winterswijk.

 

PSH/Zandgat 1-De Toren Arnhem 2 5-3

Op zaterdag 08 oktober stond de tweede KNSB wedstrijd op het programma. Na het 4-4 gelijkspel in het verre Zevenaar was het team nu gastheer voor de reizigers uit het toch ook verre Arnhem. Op papier een iets zwakkere tegenstander waartegen dus matchpunten behaald moesten gaan worden om als subtopper mee te kunnen gaan doen in deze klasse.

Bij mijn binnenkomst werd ik verrast door zowel Olaf als Bernard te zien. Vincent bleek zich vanmorgen ziek te hebben afgemeld en Jan had eerder in de week aangegeven waarschijnlijk niet wakker achter het bord te zullen blijven. Mooi dat hij later in de middag wel kwam supporteren en smeuiig kon gaan vertellen over zijn wereldreizen door Nederland deze week. Tja, ieder zijn vak als je daarbij steeds uren in de auto moet zitten voor soms een uurtje vergadering of aanwezigheid. Voordeel is wel dat we alle filepunten in Nederland eens goed hebben doorgenomen, ook omdat Olaf al snel klaar was en ook al zo'n wereldreiziger is.

Rienk speelde op bord 6 met wit tegen de hoogste ratinghouder van de Toren. Om 14.00 uur waren zowel opening als middenspel al vrijwel ten einde, om 14.45 uur werd terecht de vrede getekend. Ook bij de analyse daarna weinig tot geen varianten die tot een andere uitslag zou hebben geleid.

Thale speelde op bord 8 met wit een gelijkwaardige opening waar hij rond zet 13 veel bedenktijd nam om de juiste vervolgvariant te kunnen gaan spelen. Maar als dan je tegenstander slecht rekent, daarmee een paard weggeeft en weer een zet later ook een paardvork toestaat, dan is de partij ineens heel abrupt ten einde. Voor Thale een mooie revanche op zijn nederlaag in de eerste wedstrijd.

Op bord 2 met wit invaller Olaf. In deze partij grijpt zwart in de opening al flink mis en als dan de witte dame meteen vernietigend binnenkomt op d6, alles blokkerend en controlerend, is het eigenlijk al over en uit. Olaf mag nog zo'n zes zetten kiezen uit verschillende goede tot zeer goede zetten, daarna gelooft zwart het wel met materiaalachterstand en komende aanval.

Op bord 4 met wit speelt Johanan een interessante partij tegen een jeugdige tegenstander. Rond zet 15 komt de partij in vuur en vlam te staan vanwege wederzijds tactische varianten. Nadat de rook is opgetrokken blijkt Johanan een kwaliteit en pion tegen loper en paard te hebben, met daarnaast initiatief. Vervolgens weet hij af te wikkelen naar een pionneneindspel met voor beide een dame en Johanan een pion meer. Johanan offert twee pionnen met het plan zelf met de b-pion te gaan promoveren, echter blijkt ook de zwarte h-pion net op tijd richting promotie te kunnen gaan lopen. De vrede wordt getekend nadat remisevoorstellen eerder werden afgeslagen.

Op bord 5 met zwart speelt Wiebe een naar eigen zeggen "wiebelpartij". Inderdaad een treffend woord, voor mij als toeschouwer leek het meer een soort Strategopartij (ook een mooi spel overigens...) waarbij de verkenners tot diep in de linies op pad werden gestuurd, de sergeanten en luitenanten langzaam naderden maar voortdurend naar elkaar bleven kijken. Om 15.30 uur was er nog geen verkenner of andere rang gesneuveld in de toch wel erg interessante stelling. Ook hier raakte de partij in vuur en vlam en ging de zwarte maarschalk zo waar op zoek naar de witte tussen verschillende witte kolonellen en sergeanten in. Een verkenner werd geofferd voor onduidelijk spel, maar nadat een zwarte kolonel ineens binnenkwam waaien op a1 was het spel over. De zwarte rangen kwamen in de meerderheid en het punt was binnen.

Op bord 1 met zwart speelde Peter een partij die voor de toeschouwer heel lang als gelijkwaardig werd ingeschat, wel was er ruimtevoordeel voor wit. Echter nadat een witte loper op a5 volledig buitenspel kwam te staan en zwart met een pionnenfrontje opstormde naar de witte koning, was het ineens snel uit.

Op bord 7 met zwart speelde invaller Bernard enerzijds een goede, maar anderzijds ook een zeer ongelukkige partij. Wit verprutste zijn opening waardoor Bernard een gezonde pion voor kwam te staan, wel was er compensatie voor wit vanwege het loperpaar. Daarna was het wachten en bleef het wachten. Aanknopingspunten/targets leken de pionnen op d4 en de h-pion (in de analyse 's avonds blijkt de zet e5 met tijdelijk een pion terug geven winstgevend), Bernard verkoos echter winst van kwaliteit tegen paard. Je zou zeggen een kwaliteit en pion tegen loper voor moet voldoende zijn, ondertussen was de stelling echter ook vrij gesloten en voor beide spelers niet goed open te breken. Wit bedacht echter het ingenieuze plan om dan maar met zijn koning naar binnen te lopen en ineens op mat te gaan spelen. Bij dreiging van een loperoffer op a6 moest Bernard een toren teruggeven om mat tegen te gaan. Even daarna ging de stelling op de damevleugel alsnog open. Bernard dacht op weg te gaan naar promotie met de f-pion, hij mistte echter Th1 met ondekbaar mat op h8. Ook hier blijkt achteraf dat Kb8 in plaats van Kd8 potremise zou hebben betekend.

Tenslotte het thuisdebuut van Johan op bord 3 met zwart. Ook hier leek aanvankelijk een ingewikkelde partij te gaan ontstaan met vooral ruimtevoordeel voor wit, maar na afruil van het nodige materiaal ontstond een stelling die bij vele toeschouwers werd beoordeeld als zijnde een soort potremise. Ik weet niet waar het mis is gegaan, waarschijnlijk iets als tempodwang, maar aan het einde stonden er naast paard tegen loper toch ineens drie witte pionnen tegen één zwarte op het bord. Johan meldt later dat op zet 42 de zet g4 tot potremise leidt en hij misgrijpt op zet 55, in plaats van het gespeelde La4 is Lf5 ook gewoon remise.

En het verslag uit Arnhem: www.schaakverenigingdetoren.nl/index.php...ren-2-live-13-30-uur

Daarmee een verdiende 5-3 winst, al had er dus echt een grotere zege ingezeten. Bij elkaar wel al een voorspongetje nemend op de degradatieplaatsen, op 05 november volgt een thuiswedstrijd tegen het sterke DSG Pallas 1.


Speelronde 1: Zevenaar 1-PSH/Zandgat 1 4-4

In juli werd de indeling voor het seizoen 2016/2017 bekend, daarbij de verrassing dat we in plaats van in 3A ineens in 3B waren ingedeeld. Van de Spassky's was al vernomen dat zij graag eens in een meer landelijke poule wilden gaan spelen, terwijl vanuit Staunton duidelijk werd dat zij juist andersom eens in de noordelijke poule wilden gaan spelen. Je zou denken één en één is twee, maar blijkbaar gaat dit niet geheel op voor de KNSB. Bij PSH/Zandgat 1 leidde dit tot slechts een korte mailwisseling, zo'n landelijk poule is toch ook wel weer uitdagend.

In de eerste speelronde meteen een verre uitwedstrijd naar Zevenaar. Ik heb het niet nagekeken op de routeplanners, maar ik vermoed dat alleen deze uitwedstrijd al meer kilometers behelst dan alle uitwedstrijden van vorig seizoen bij elkaar opgeteld. Op de interne van afgelopen donderdag dan ook meteen de gebruikelijke grappen, variërend van vertrektijden van 05.00 uur en terugkomtijden van 00.00 uur tot te boeken hotelovernachtingen. Duidelijk werd ook al dat Vincent, die nota bene het meest dichtbij woont, niet mee kon spelen en Sander daarmee kon gaan bewijzen dat zijn puike seizoen van vorig jaar geen uitschieter is. Ander nadeel, maar dan meer persoonlijk, is dat mijn gewoonte om meerdere (uit)wedstrijden van het team als supporter en verslaggever te volgen praktisch niet haalbaar is met ook nog eens een gezin met jonge kinderen. Kortom, het is afwachten welke berichtgeving tot ons komt. 

Zaterdag rond 18.00 uur het bericht van Jan dat het een 4-4 gelijkspel was geworden en dat de meesten daarmee wel vrede konden hebben, mooi zijn typefout dat het etentje stond gepland bij Kots Radja. In zijn bericht ook dat Johanan en Wiebe hebben gewonnen, terwijl Sander en Thale helaas verloren.

Om 22.00 uur was de partij van Rienk na te spelen. Met zwart een gelijkwaardige opening waarbij vanaf zet tien een slagenruil plaats vond, gevolgd door op zet 16 een cruciale keuze na wits Pf6. Rienk koos voor gxf6 en daarmee een verzwakking, dit echter wel weer met een sterk loperpaar. Zijn plan was om op de damevleugel een vrij-pion te creëren en te proberen daarmee te gaan promoveren. Het plan leek kansrijk, maar vanaf zet 43 moest door beide spelers gekozen worden voor zetherhaling om niet te verliezen.

Een uur later ook al de partij van Thale. Thale heeft een eigen site met daarop al zijn (maar liefst) 1026 partijen. Het is hem na te geven dat hij deze altijd zeer snel actualiseert, ongeacht winst of verlies. Zo ook nu een zeer interessante partij om na te spelen. In zijn commentaar geeft Thale aan dat hij en zijn tegenstander van zet 14 t/m 17 behoefte hadden aan meedenkende en meerekende computers gezien de vele mogelijke vooral tactische varianten. Er volgde uiteindelijk een variant die tot zet 23 gelijkspel geeft, helaas echter op zet 27 een pionzet waardoor er een eindspel op het bord komt die verliezend is. Het moet gezegd dat zijn tegenstander het keurig afmaakt.

Vanochtend ook de eerste partij van aanwinst Johan binnen gekomen. Johan is een jaar geleden in Sappemeer komen wonen en koos afgelopen seizoen terecht voor nog een jaar spelen bij Leek, eerder deed hij al de nodige KNSB-ervaring op bij ESG en de Spassky's. In zijn partij met wit een gelijkwaardige opening waarbij hij in het middenspel steeds beter lijkt te komen staan, meer ruimte en druk op zowel een centrumpion als de koningsstelling. Op zet 24 een cruciale keuze, De5 waar Dc2 met aanhoudende druk meer voor de hand ligt. Op zet 29 wordt hij verrast door Dg6 met aanval op pion g4 en toren c2, als ook meteen een remiseaanbod. Gezien de weinig resterende tijd en ingewikkelde stelling aangenomen. Ik vermoed een partij waar achteraf gezien meer in had gezeten, maar al met al een prima PSH/Zandgat debuut!

Wiebe blijkt zijn partij vooral in het eindspel te hebben gewonnen. Naar info van Johanan ontstond daar een dubbel lopereindspel met een kleine plus voor Wiebe, die met kleine zetjes een steeds groter voordeel wist te behalen.

De tweede winstpartij was van Johanan zelf. Met zwart zijn bekende opening waarbij wit wel erg op zoek is naar remise. Een remiseaanbod wordt door Johanan afgewezen en er ontstaat meer een mentaal dan schaakgevecht met wit ook nog eens in toenemende tijdnood. Het gevolg is dat zwart langzaam maar zeker wat beter komt te staan, overigens zonder dat er een duidelijk winstplan is. Op zet 39 kiest wit voor een verliezende ruilcombinatie op straffe van een naar promotie opstomende zwarte pion.

Blijven over de drie partijen waarvan ik nog geen bericht heb ontvangen, afwachten of dit of een uitgebreid algemeen verslag van één van de aanwezige spelers gaat volgen. Op zaterdag 08 oktober de eerste thuiswedstrijd tegen de Toren Arnhem 2, naar inschatting meteen een heel belangrijke partij in de strijd om de toch benodigde punten.

Tags: